Sto tisíc Čechů je na burze. Teď dostanou novou hračku

Petr Novotný, Investiční web
13. 9. 2010 12:15
Rozhovor s ředitelem české pobočky XTB Remigiem Gorskim.
Světelný panel na burze ve Frankfurtu
Světelný panel na burze ve Frankfurtu | Foto: Reuters

Praha - X-Trade Brokers je jedním z online obchodníků, kteří zaznamenávají prudký růst zájmu o své služby u drobných investorů. Svůj vstup na trh spojil s finančním vzděláváním. „Bohatě se nám to vyplácí," říká Remigiusz Gorski, ředitel české pobočky makléřské společnosti XTB.

Bude podle vás pokračovat růst segmentu online investování v Česku také v příštím roce?

Rozhodně ano. Jsem přesvědčen, že jak český, tak slovenský trh mají stále značný potenciál růstu. Například v České republice je stále relativně malý počet aktivních investorů, který odhaduji na 100 tisíc. V Polsku je tento počet dvacetinásobný, a to přesto, že má Polsko jen 40 milionů obyvatel.

Druhým důvodem je fakt, že Češi a Slováci nyní investují především v dlouhodobém horizontu na pražské burze. Očekávám, že v nejbližších letech začnou Češi více investovat nejen na zahraničních trzích, ale že budou hlavně čím dál více rozšiřovat svá portfolia o alternativní investice, jako jsou Forex, komodity a CFD.

Při vstupu na český trh se na vás zavedená konkurence dívala s jistým opovržením a nedávala vám na trhu, který si v zásadě dělí tři větší online brokeři, moc šancí. Už jste je předhonili?

Ze začátku jsme si byli tohoto názoru konkurence vědomi a považovali jsme za velkou výhodu, že nás konkurence tímto způsobem podcenila. Naše výsledky potvrzují, že je s námi třeba počítat a že původní skepse nebyla na místě.

Čísla si samozřejmě necháme pro sebe, ale mohu potvrdit, že česká pobočka pokračuje ve velmi dynamickém růstu i v těchto nelehkých letech a je druhá nejúspěšnější v rámci dvanácti zahraničních poboček, které máme po celém světě.

Jakou vizi mají vaši analytici pro podzimní měsíce a jaký je váš výhled do konce roku?

Krátkodobý výhled mají naši analytici negativní jak na akciové, tak na dluhopisové a komoditní trhy. Výjimku tvoří zlato a stříbro. Je sice pravda, že v poslední době rostou například americké, německé, ale i české dluhopisy, ale je to dáno tím, že v zásadě investoři "nemají co nakupovat". Varujeme však investory, že dluhopisový trh má dnes řadu parametrů bubliny, která může brzy splasknout. Akciový trh je stále nastaven spíše na pokles, ale v závěru roku se může stát, že Fed přijde s dalším stimulačním balíčkem, což by mohlo vyprovokovat prudký růst.

Váš hlavní analytik Jaroslav Brychta byl v nedávné anketě jediným z osmi oslovených ekonomů, který věštil návrat recese. Stále se drží této predikce?

Co vím, tak Jarda Brychta názory moc rychle nemění (smích). Ale vážně, očekáváme již viditelné zpomalení ekonomiky v závěru letošního roku a první půlrok roku 2011 budou především vyspělé ekonomiky znovu na hraně mezi konjunkturou a recesí.

Na podzim chcete přijít s novou platformou na obchodování opcí. Opce jako takové jsou považovány za relativně sofistikovanější investiční nástroje. Myslíte, že budou čeští drobní investoři opcím rozumět?

Ano, jedná se určitě o náročnější investiční nástroj, ale jeho relativní složitost je plně vykoupena většími možnostmi pro drobné investory. Akcie nebo měny můžete v zásadě nakupovat a prodávat, pomocí opcí můžete sestavit řadu zajímavých investičních strategií, a ještě pomocí nich například ošetřit měnové riziko, to celé s nízkou kapitálovou náročností. Investoři by však do opcí neměli skočit po hlavě, ale zkusit nejdřív fiktivní, tzv. demoúčty, kde si mohou vyzkoušet, jak se opce chovají a jakým způsobem se na nich dá vydělat.

Celý rozhovor s R. Gorskim z XTB čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy