Rychlé peníze v krizi táhnou: vydělává loterie i hazard

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 9. 2010 20:55
Zisky rostou loterijím i majitelům videoterminálů. Stále větší slovo ale má internet.

Brno - Čím hůře se Čechům a Moravanům daří, tím víc věří ve vrtkavé štěstí při snadných výhrách. Sázkové společnosti i vlastníci hazardních videoterminálů v letošním prvním pololetí inkasovali rekordní zisky.

A to v době, kdy nezaměstnanost rostla, tržby maloobchodníků klesaly a ekonomika se teprve začínala po krizi vzmáhat. Dvě největší sázkové společnosti, Sazka a holding Synot, vydělaly za prvních šest měsíců letošního roku téměř miliardu korun.

Synot své pololetní výsledky oznámil ve čtvrtek. Zisk před zdaněním zvýšil ve srovnání s loňskem o 122,5 milionu korun, celkový obrat holdingu dosáhl téměř pěti miliard korun.

Sazka už dříve oznámila, že dosáhla v prvním pololetí zisku před zdaněním 637 milionů korun. Zisk z hlavního předmětu podnikání, tedy ze sázkové a loterijní činnosti byl 589,7 milionu korun. Sazka upozornila, že její tržby z loterií se meziročně snížily. Nebylo to však tím, že by lidé méně sázeli.

"Důvodem byl především menší počet sázkových týdnů v uvedeném období oproti stejnému období roku 2009, častější padání Jackpotu a absence mimořádných prémií u hlavního produktu - loterie Sportka. Mimořádné prémie byly v únoru 2010 nahrazeny takzvaným Superjackpotem, který ovlivní tržby až ve druhém pololetí roku," uvedla společnost ve zprávě.

Přesun od automatů na internet

Videoterminálový gigant a trojka na českém hazardním trhu, společnost Bonver win, sice výsledky za pololetí neuvádí, zato za loňský rok, kdy krize na Česko dopadla nejtvrději, zvýšila svůj čistý zisk o 37 procent, na 229 milionů korun.

Obrat společnosti, která provozuje herny s videoloterijními terminály a elektronickými ruletami, dosáhl za rok 2009 4,32 miliard korun. Podle údajů Ministerstva financí měl Bonver na trhu podíl 3,3 procenta, Synot 4,5 procenta a Sazka 6,9 procenta.

Revoluci do hazardu a sázení vnáší internet - právě internetové sázky jsou od loňského roku na neustálém vzestupu. Lidé naopak loni méně často zkoušeli štěstí u výherních automatů - příjmy z nich klesly o 10 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy