Krach nebo spása? Realitní obr ECM se to dozví v říjnu

Karel Toman
10. 9. 2010 18:00
Firma Milana Janků dlužila v prvním pololetí miliardu korun
Foto: Jan Langer

Londýn - O tom, zda skončí vleklá agónie realitní společnosti ECM Real Estate Investments, se včera v Londýně nerozhodlo. Jednání vedení firmy s jejími věřiteli začalo včera v poledne, konkrétní řešení budoucnosti předlužené firmy ale nepřineslo.

Verdikt se po vzájemné dohodě odkládá na 7. října. Oznámila to dnes ECM.

Společnosti ECM REI podnikatele Milana Janků tak stále hrozí konkurz. Stala by se tak prvním českým developerským gigantem, kterého položily následky globálního hospodářského poklesu. 

Podobně jako konkurenční společnost Orco se i ECM přes rok potýká s velkými dluhy. Narozdíl od Orca už ale nedisponuje nájemními kancelářskými budovami, které by společnosti pomohly finančně přežít. Právě díky nájmům z kanceláří přitom vloni Orco uspělo u pařížského soudu, kde žádalo ochranu před věřiteli.

Zda se totéž povede i ECM se uvidí 7. října. Do té doby mají manažery společnosti připravit ve spolupráci s poradenskou společností finální variantu restrukturalizačního plánu.

"O něm bude následně vedena diskuse s držiteli dluhopisů ECM a následně o nich budou valné hromady držitelů obou skupin dluhopisů hlasovat," shrnul mluvčí společnosti Jiří Tošek.

Dluh činí přes miliardu

Potíže firmy ECM REI se datují přinejmenším od roku 2009. V jeho  třetím čtvrtletí činil její dluh 731 milionů korun. Na konci roku se proto zbavila nevyšší budovy v Česku City Tower a potom i dalších svých klíčových kancelářských projektů v Praze, jako je sousední budova City Empiria a přilehlé projekty City Court a City Forum.

V prvním letošním pololetí ale přesto navýšila ztrátu na 41,1 milionu eur, její dluhy v celkové výši kolem sedmi miliard tedy asi o miliardu korun převýšily jmění společnosti. Koncem srpna spadly ackie firmy na své dno (od počátku obchodování roku 2006) tak rychlým tempem, že muselo být obchodování s nimi na jednu chvíli zastaveno.

Počátkem září navíc v ruském městě Rjazaň přišla o zakázku na stavbu obchodního centra M5 Mall v celkové hodnotě zhruba 4,2 miliardy korun. Tu nakonec podle deníku E15 získala od ECM REI za necelou půlmiliardu korun firma PSJ New. V ní má podnikatel Janků 25 %, zbytek patří realitnímu holdingu PPF ECM, kterou Janků spolu se skupinou PPF Group Petra Kellnera založil loni v červnu.

Ze strany PSJ New byl důvod akvizice právě v ochraně své investice v Rjazani proti případnému krachu ECM.

Některé projekty už získal Kellner

Také pražskou budovu City Empiria a sousední projekt City Forum získala podle E15 firma ze skupiny Generali PPF Holdingu Petra Kellnera.

Držitelé dluhopisů ECM - většinou banky - mají dnes právo vyhlásit na ECM bankrot. Při prodeji svých dluhopisů se totiž společnost zavázala, že její zadlužení nepřesáhne 65 %. Tento limit už ale dávno přesáhla.

Pokud by dnes věřitelé trvali na splacení dluhů, muselo by ECM vyhlásit bankrot. Pak by ale následovalo jednání u lucemburského soudu a rozprodej majetku konkurzním správcem. To by mohl být důvod, proč by věřitelé mohli dát zadlužené firmě ještě šanci.

Pokud by na bankrot skutečně došlo, ECM může získat peníze prodejem své dceřiné společnosti ECM Facility nebo loni dokončeného nákupního centra ECMall a kancelářské budovy Metropolis Tower v Pekingu, kde má 49 procentní podíl.

Dokončení připravovaných projektů ECM na pražské Pankrácké pláni by naopak bylo nepravděpodobné.

 

Právě se děje

Další zprávy