Český rozpočet roku 2011 má problém, Německo brzdí růst

Karel Toman
8. 9. 2010 17:50
Rozpočet na rok 2011 počítá s růstem 2,3 % HDP, Raiffeisenbanka "pracovně" jen s 1,5 %
Jednou z karet, které míchají volební koktejl, je i osud automobilky Opel.
Jednou z karet, které míchají volební koktejl, je i osud automobilky Opel. | Foto: Reuters

Praha - Německý průmysl v červenci meziměsíčně rostl pomaleji, než se čekalo. Export a nové objednávky dokonce proti všem očekáváním klesly. Pro českou ekonomiku to může znamenat problém.

Česku totiž zpomalující německý průmysl přivodí s vysokou pravděpodobností nižší růst HDP, než s jakým počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Pokud se tento vývoj potvrdí, musel by stát příští rok oproti plánům víc škrtat své výdaje. Nebo vybrat více na daních.

Ministerstvo financí nyní tvrdí, že na podobné soudy je brzy. "Na základě této jedné zprávy nelze naprosto nic podstatného vyvozovat," tvrdí mluvčí rezortu Ondřej Jakob. "Vláda má určité nástroje jak reagovat, úspěšně již bylo několikrát použito vázání výdajů," dodává.

Německý motor zpomaluje

  • Průmyslová produkce v Německu rostla v červenci meziměsíčně jen o 0,1 %, prozradila to dnešní sezónně očištěná data tamního ministerstva průmyslu. Průzkum, který mezi 43 ekonomy udělala agentura Reuters, přitom očekával růst o jedno procento.
  • Německý export dokonce po dvou měsících silného růstu meziměsíčně klesl o 1,5 %.
  • Průmyslové objednávky sice v červenci meziročně rostly o 17,7 %, meziměsíčně ale proti všem očekáváním klesly o 2,2 %.

Mertlík: Ministerstvo je moc optimistické

V prvním pololetí dosahovala průmyslová výroba v Německu meziročně i dvouciferného růstu, hlavně však díky nízké srovnávací základně hlubokého propadu z minulého roku.

"Údaje za červenec a srpen naznačují již nižší tempa a jednociferný růst průmyslu," uvedl dnes Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle ekonomů to zpomalí i ekonomiku českou.

"Známky zpomalování německého průmyslu a v důsledku toho i evropské ekonomiky jsou už dva tři měsíce patrné. My čekáme, že v letošním druhém pololetí a počátkem roku příštího se německá ekonomika sníží k růstu kolem jednoho procenta, což samozřejmě česká ekonomika odskáče," řekl ekonom Raiffeisenbanky a bývalý ministr financí Pavel Mertlík.

Zatímco český státní rozpočet počítá pro příští rok s růstem 2,3 % HDP, Mertlík "pracovně" odhaduje posílení české ekonomiky jen na 1,5 %.

"Tempo české ekonomiky budeme podstatně snižovat. Nejenom kvůli zpomalení Německa, i když v situaci, kdy tam jde 40 % českého exportu, je to zásadní vliv. Významně se ale projeví i vládní škrty," řekl Mertlík.

Prognózu růstu, s kterou pracuje ministerstvo proto považuje Mertlík za "přehnaně optimistickou". Příští rok tak podle něj může nastat situace, kdy schodek rozpočtu bude větší, než s jakým počítá návrh rozpočtu a který se Česko Evropské komisi zavázalo dodržet.

Zvýší se na jaře dolní sazba DPH?

"Vláda už se na to skoro nahlas připravuje," naráží  Mertlík na fakt, že Kalouskův náměstek pro daně Ladislav Minčič připustil v rozhovoru pro Hospodářské noviny zvýšení dolní sazby DPH  začátku prvního čtvrtletí 2011 z 10 na 12 %.

"Je to možná oprava, jak ty chybějící prostředky vydolovat," připustil Mertlík.

Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Analytik Citfin Tomáš Volf ale zatím drama neočekává. Připouští sice, že odhad růstu HDP, s jakým pracuje návrh státního rozpočtu, jsou optimistické. Odhad tempa, jakým se ohlášenými škrty a reformami podaří snižovat dluh státu, je podle něj naopak zbytečně pesimistický.

"Dnes vydala zprávu ratingová agentura Fitch, která pozitivně kvituje úsporná opatření vlády a jejich dopad hodnotí optimističtěji," řekl Volf. "Například Nečasova vláda hovoří o tom, že schodky by v roce 2012 měly dosáhnout 4,8 % HDP. Ale Fitch odhaduje, že schodek klesne až na 4,3 %," dodává.

Také ministerstvo financí soudí, že na poplach je brzy. "Je třeba zdůraznit, že daňové příjmy se neodvíjejí od reálného růstu HDP, ale od nominálního. Navíc záleží na jeho struktuře," upozornil mluvčí Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy