Raiffeisenbank vydělala méně, i když se jí daří lépe

Ekonomika Ekonomika
8. 9. 2010 15:07
Snížení zisku je podle šéfa jenom hra čísel.

Praha - Nižší čistý zisk, ale větší obchodní úspěchy zaznamenala česká Raiffeisenbank v letošním prvním pololetí. Celková aktiva banky se ve srovnání s loňským rokem zvýšila přibližně o 10 procent na 192,3 miliardy korun, ale čistý zisk se o 6,6 procenta snížil.

Vedení banky ale upozorňuje, že nejde o problém. "Mírný meziroční pokles čistého zisku je především účetní záležitostí, důvodem je přecenění derivátů chránících banku před rizikem fluktuace úrokových sazeb. Obchodně se Raiffeisenbank daří lépe než v minulém roce," vysvětlil generální ředitel banky Lubor Žalman.

Podle něj rostou nejen vklady klientů, ale roste i množství poskytnutých úvěrů a hypoték. Tento vývoj je vidět i v nárůstu úrokových a poplatkových výnosů.

Nesplácených úvěrů domácností přibývá

"Podařilo se snížit ztráty ze znehodnocení úvěrů. Ve firemním sektoru se totiž situace začíná zlepšovat a nemusíme tolik tvořit opravné položky. Naopak u domácností se počet nesplácených úvěrů nadále zvyšuje, důvodem je přetrvávající vysoká nezaměstnanost. Zlepšení u domácností očekáváme nejdříve v příštím roce," dodal generální ředitel.

Rakouská matka banky skupina Raiffeisen International ve druhém čtvrtletí svůj čistý zisk téměř ztrojnásobila, analytici však čekali ještě vyšší zisk než 71 milionů eur. Pod jejich očekávání jej však srazil nárůst administrativních nákladů.


 

Právě se děje

Další zprávy