Česká ekonomika: lepší, než se čekalo, roste o 2,4 %

Radek Pecák Radek Pecák
8. 9. 2010 9:23
Ekonomika se vyvíjí lépe než činil odhad

Praha - Lépe než byl odhad Českého statistického úřadu v polovině srpna se vyvíjela tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí. Podle čerstvých údajů v letošním druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt, očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy, meziročně vzrostl o 2,4 procenta.

"K růstu HDP přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, dopravy a podnikatelských služeb," uvedl Český statistický úřad.

Původní odhad byl 2,2 procenta.

Původní odhady hovořily o růstu ve výši 2,2 procenta.
 
Bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy byl HDP ve 2. čtvrtletí meziročně vyšší o 3,0 %, pracovalo se však o dva pracovní dny více oproti stejnému čtvrtletí roku 2009.  Oproti minulému čtvrtletí ekonomika vzrostla o 0,9 procentního bodu. Meziroční nárůst za pololetí byl 1,7 procenta.

 K růstu HDP tentokrát už mírně přispěly také výdaje na konečnou spotřebu. Ty byly celkem  o 0,9 % vyšší než ve stejném čtvrtletí minulého roku

Česká ekonomika tak roste rychleji než je průměr evropské sedmadvacítky. Zveřejněný odhad hovoří o průměrném růstu 1,9 procenta. Rychleji než česká ale roste ekonomika německá, slovenská či polská.  

Analytici jsou mírně optimističtí

Analytici zveřejněná čísla komentují jako mírně pozitivní. Například Tomáš Volf z Citfin soudí, že největší podíl na něm má velké zrychlení německé ekonomiky. "To je samozřejmě pro malou, otevřenou a proexportně zaměřenou ekonomiku jako je ČR zcela klíčové," soudí. 
 
Oceňuje také to, že domácnosti začínají více utrácet. "Ukazuje to na snižující se obavu o své budoucí příjmy. Dobrá nálada a pozitivní očekávání mohou být cennými prvky pro budoucí vývoj ekonomiky," sdělil Volf.
 
Koruna na data nereaguje a pohybuje se kolem 24,72 CZK/EUR.

 

Právě se děje

Další zprávy