Postřehy bankéře: Češi chtějí být milionáři moc rychle

Jan Barta, ČSOB
8. 9. 2010 4:45
Proč většina Čechů nedokáže myslet na dlouhé roky dopředu, pokud jde o peníze?
Tisícovka s Bedřichem Smetanou platila od poloviny 80. let do rozpadu Československa (1993)
Tisícovka s Bedřichem Smetanou platila od poloviny 80. let do rozpadu Československa (1993) | Foto: Česká numismatická společnost, pobočka Louny

Praha - Investory, kteří bez mrknutí oka přijmou desetiletý investiční horizont, by bylo možné v Česku spočítat na prstech jedné ruky. Když uslyší o patnácti letech, odcházejí z kanceláře své investičního poradce. A třicetiletý investiční horizont, to je divoké finanční sci-fi.

Češi jsou, pokud jde o dlouhodobé rozmnožování jejich peněz, totální skeptici.

Desítky osobních bankéřů se po léta snaží vymyslet prodejní taktiky a argumentační modely, s jejichž pomocí by bylo možné "přeskočit" bariéru nedůvěry, kterou většina českých investorů pociťuje při zmínce o dlouhých investičních horizontech.

Příliš nepomáhají výpočtové taktiky, které jim představují kumulované výnosy. Výnosy se jim líbí, ale horizonty ne. Jsou nanejvýše ochotni přijmout penzijní fond, a to ještě s nejnižší možnou pravidelnou investicí z důvodů nízkého rizika, státního příspěvku, a to nezávisle na tom, že zejména pro mladší klienty tento produkt představuje vyloženě špatnou volbu.

Nepomáhají ani argumenty o tom, že kvalitní životní styl a sociální zabezpečení podraží natolik, že je třeba optimalizovat výnos z disponibilního příjmu, a tedy přijmout vyšší rizika včetně dlouhých horizontů. Vždy jsme, podle mé zkušenosti, naráželi na shluk emocionálně laděných výhrad typu "kdo ví, co bude?!", které se jen zřídka podařilo prorazit.

Česká historická skepse

Racionální argumenty, na něž by "měl" investor podle všech reklamních teorií slyšet, se ve skutečném životě nejspíše rozbíjejí o hradbu historického povědomí, které sdílejí téměř všichni Češi, když "poberou" rozum. Ač jde o jev nejasný, evidentně funguje a v případě Čechů je řádně skeptický. Naše finanční a měnové prostředí má za sebou parádní historické kotrmelce.

Události skrývající se pod těmito 11 body (v grafice výše) představují v paměti populace zdroje starostí a finančních obav, v některých případech finanční traumata. Jde o historické kotrmelce, které byly současně zdrojem nemalého finančního stresu a namnoze příčinou ztrát: lidé ztratili statisíce na úsporách, na pojistkách, na důchodech.

Proč jsou Češi tak nedůvěřiví, pokud mají investovat na velmi dlouhou dobu? Čtěte dále ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy