Nejvíc vydělávají peníze v bance, myslí si Češi.Chybují

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 9. 2010 13:02
Výhodnější než banky jsou podle analytika záložny. Těm věří 30 procent lidí.
Kam s nimi nejlépe, aby se množily? Experti tvrdí: v bance je ležet nenechávejte. Ilustrační foto
Kam s nimi nejlépe, aby se množily? Experti tvrdí: v bance je ležet nenechávejte. Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejlépe je o peníze postaráno v bance, myslí si téměř polovina Čechů. Alespoň podle ankety mezi uživateli portálu bankovnipoplatky.com.

Anketa zjišťovala, kde považují lidé své peníze za nejvýhodněji zhodnocené. Plných 43 procent respondentů vybralo mezi možnostmi právě banky, dalších 30 procent lidí vnímá jako nejvýhodnější družstevní záložny.

Podle analytika serveru však finance vydělávají více právě v družstevních záložnách.

"Zatímco u bankovních ústavů až na tři výjimky nepřesáhne roční zhodnocení vkladů dvě procenta, v polovině případů dokonce ani jedno procento ročně, u družstevních záložen není problém dostat za uložené prostředky vysoko přes tři procenta ročního výnosu," komentoval názor analytik Aleš Rod

Kromě bank a záložen důvěřuje třináct procent respondentů akciovým fondům, devět procent penzijním fondům a pět procent komoditním fondům.

Takový výsledek však podle majitele serveru bankovnipoplatky.com Patrika Nádhera nesvědčí o velké finanční gramotnosti Čechů.

"Převaha důvěry v banky přesně koresponduje s informacemi o tom, kolik lidí má ještě v dnešní době volné prostředky na běžném účtu v bance, kde úrok není téměř žádný," poznamenal Patrik Nacher.

Akciové fondy podle analytika Roda v poslední době spíš ztrácely a výnosy z penzijních fondů v minulém roce sotva překonaly inflaci.

 

Právě se děje

Další zprávy