23 513 měsíčně. Průměrný plat stoupl o další pětistovku

Radek Pecák Radek Pecák
3. 9. 2010 9:14
Průměrný plat se blíží hranici tisíc euro
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Průměrný plat se v Česku blíží k hranici tisíc euro. Český statistický úřad informoval, že mzdy v Česku v letošním druhém čtvrtletí vzrostly oproti roku 2009 v průměru o 542 korun. Dosahují nyní úrovně 23 513 korun, což je růst o 2,4 procenta. Po odečtení inflace se mzda zvýšila o 1,2 procenta.

Nejvíce rostly platy v podnikatelské sféře, kde se průměrná mzda zvýšila o 608 Kč (2,7 %) na 23 415 Kč. V nepodnikatelské sféře byl růst mezd nižší, průměrná mzda se zvýšila o 232 Kč (1,0 %) na 23 937 Kč. Tam se tedy reálná mzdy dokonce o dvě desetiny procentního bodu snížila. 

Průměrná nominální mzda poklesla v odvětvích „doprava a skladování" (o 0,3 %), a „vzdělávání" (o 0,2 %). Jen nízký relativní růst byl zaznamenán v odvětvích „ubytování, stravování a pohostinství" (o 0,2 %) a „administrativní a podpůrné činnosti" (o 0,6 %).

Horníci dostali přídáno

Naopak nejvíce se přidávalo v odvětví „těžba a dobývání" (o 10,4 %), „výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu" (o 5,4 %) a „zdravotní a sociální péče" (o 4,9 %).

Nejvyšší platy vyjádřené nominální mzdou mají stále zaměstnnanci v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, kde mají na výplatních páskách zhruba 3,6krát vyšší  částky než ti, kteří pracují v odvětvích ubytování, stravování a pohostinství.

Za první pololetí 2010 dosáhla průměrná mzda výše 23 135 Kč, což je v meziročním srovnání přírůstek 521 Kč (2,3 %). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 0,9 %, reálná mzda vzrostla o 1,4 %.

Objem vyplácených mezd je téměř stejný jako vloni

"Vývoj mezd je stále ještě poznamenán doznívající krizí na českém trhu práce. Zaměstnanost vyjádřená evidenčním počtem zaměstnanců na přepočtené počty ku stejnému období předchozího roku poklesla o 2,0 %, tj. o 78 tisíc, přičemž ovšem poslední období již naznačuje stabilizaci či obrat k růstu," uvádí se v komentáři Českého statistického úřadu.

"V samotné oblasti mezd se již takřka vyčerpaly strukturální vlivy spojené s propouštěním, které v loňském roce výrazně zkreslovaly index směrem k růstu průměru na jednoho zaměstnance. Indexy tak již věrněji zobrazují skutečný vývoj mzdové úrovně, přetrvává však efekt snižování nemocnosti. Nominálně byl nárůst průměru mezd (2,4 %) druhý nejnižší od roku 2000, a jen o 0,2 procentního bodu vyšší než v 1. čtvrtletí 2010. Objem mzdových prostředků se přitom takřka nezměnil (+ 0,3 %)," dodává ještě ČSÚ.

Analytici podle svých vyjádření před zveřejněním statistiky očekávali mírně vyšší růst mezd. Konkrétně o 2,5 procenta. Nyní se domnívají, že prostor k dalšímu zvyšování platů příliš není. "Ani v dalších měsících nečekáme, že se průměrná mzda bude výrazně zvyšovat. Inflační tlaky jsou nízké a odbory nyní bojují o zachování pracovních míst, případně o udržení stávajících platů. Vysoký počet lidí bez práce, který se pravděpodobně ve 3.čtvrtletí vrátí nad 9 % nedává velkou šanci zaměstnancům, kteří žádají o zvýšení platu," soudí například Tomáš Volf, analytik Citfin.

 

Právě se děje

Další zprávy