Sarkozy - zastánce chudých. Táhne na drahé potraviny

Tomáš Fránek
2. 9. 2010 18:11
Francie a Německo chtějí zatrhnout spekulativní obchody, které uměle zvyšují ceny potravin
Foto: Reuters

Berlín -  Spekulanti uměle zvyšují ceny pšenice, kukuřice a sóji a proto je jim potřeba dát za uši.

Německo a Francie proto připravují společný návrh na regulaci trhu, který má zatrhnout lukrativní obchody s potravinami. Právě ty podle podle zástupců velkých zemí dostávají ty nejchudší do ještě větší bídy. 

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy už vyhlásil, že jeho země bude požadovat přísnější regulaci potravinových burz, to označil za jednu z priorit francouzského předsednictví jednání nejbohatších států světa.

Je to znepokojující

"Potraviny nemohou být předmětem finanční spekulace. Jde o znepokojující problém, který se musí řešit na mezinárodní úrovni," napsali experti německého ministerstva hospodářství v návrhu, který má být podle deníku Süddeutsche Zeitung základem pro německo - francouzskou iniciativu proti spekulacím na ceny potravin.

A spojence najdou němečtí a francoužští politici také v Rusku. "Každého, kdo bude bez příčiny zvyšovat ceny potravin, si vezme na mušku prokuratura, ministerstvo vnitra nebo antimonopolní úřad," prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Ruské orgány budou s veškerou váhou postihovat všechny, "kdo budou roztáčet cenovou spirálu a vyhledávat neoprávněné zisky", a to bez ohledu na to, zda půjde o zpracovatelské nebo obchodní firmy, varoval prezident.

Potraviny se totiž v době krize staly jednou z komodit, do které investují obchodníci miliardy eur a dolarů, které nemohou utratit například v realitách, na které krize dopadla nejhůř. Investoři tak svými penězi ženou ceny pšenice a dalších surovin výše a zdražují tak potraviny pro miliardy lidí.

Na rozdíl od Spojených států  navíc na evropských burzách neexistují limity například při obchodování s obilím, tedy investoři mohou nakoupit neomezené množství pšenice.

Kdo pozná spekulanty?

Ceny potravin jsou podle potravinové agentury OSN nejvyšší za dva roky. Proti maximu z poloviny roku 2008 však jsou stále o 38 procent nižší, upozornila agentura.

Na zvyšování cen především u obilí má podle ekonomů největší vliv sucho a požáry v Rusku, které patří mezi největší vývozce pšenice. A pro úřady bude velmi obtížně rozlišit co je a co není dobrá a špatná spekulace na ceny potravin.

"Rusko musí letos dovést několik milionů tun pšenice. To zvyšuje její cenu," uvedl expert expert Royal Bank of Scotland Kemal Bagci. Podle analytika Commerzbank Carstena Fritsche investoři mohou za zvyšování cen pouze z jedné třetiny.

 

Právě se děje

Další zprávy