Důchodci a vlaky. Zaplatíte za ně nejvíc v historii

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 9. 2010 14:54
Mandatorní, tedy povinné výdaje ze státního rozpočtu, stoupnou příští rok na 681 miliard korun
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Částka, kterou stát musí zaplatit z peněz vybraných na daních, protože ho k tomu zavazují zákony, v příštím roce opět vzroste.

Takzvané mandatorní výdaje si vyžádají téměř 681 miliard korun, což je o 28 miliard víc než letos. Nejvyšší podíl tvoří sociální výdaje, hlavně důchody a nemocenská. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vládě předkládá ministerstvo financí. Podoba rozpočtu se ještě může změnit při projednávání ve sněmovně.

Stejně tak se příští rok podle návrhu rozpočtu zvýší podíl mandatorních výdajů na všech výdajích. Letos tvoří podle schváleného rozpočtu 55,1 procenta výdajů, za rok to má být už 55,7 procenta.

Sedm miliard na koleje

Jedním z důvodů nárůstu těchto výdajů je i nutnost zaplatit víc než sedm miliard korun státní záruky za dluhopisy, které v minulosti vydala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Česká republika se za ně zaručila, a protože SŽDC nemá dostatek peněz, musí za ni zaplatit stát. "Příjmy a úhrady této organizace za použití železniční dopravní cesty dlouhodobě nepostačují na pokrytí nákladů na její správu, provoz, údržbu a další rozvoj. SŽDC proto nevytváří volné zdroje, ze kterých by byla schopna závazky vyplývající z dluhové služby plnit," popisuje stav ministerstvo financí.

Největší podíl plánovaných mandatorních výdajů tvoří i příští rok sociální výdaje, které si vyžádají 540,2 miliardy korun a proti letošnímu schválenému rozpočtu vzrostou o 4,5 miliardy korun. Důvodem je pětiprocentní zvýšení výdajů na důchody a nárůst výdajů na sociální dávky o 2,6 procenta. Jen na důchody půjde téměř 364 miliard Kč. Průměrný starobní důchod by měl od ledna vzrůst o 371 Kč na 10.494 korun. Vláda by o tomto zvýšení měla rozhodnout do konce září.

Nezaměstnaným méně

Ostatní sociální výdaje podle ministerstva financí stagnují nebo klesají. Například na podpory v nezaměstnanosti plánuje ministerstvo v roce 2011 vydat stejně jako ve schváleném rozpočtu na letošní rok 14,3 miliardy korun. Ministerstvo financí také předpokládá, že vláda v příštím roce s výjimkou důchodů svým rozhodnutím žádné sociální výdaje nezvýší.

 

Právě se děje

Další zprávy