Pardubický zázrak. Práce se tu hledá líp než v Praze

Petr Holub
4. 9. 2010 17:32
Pardubice ukazují, jak jsou Češi v zaměstnání závislí na práci cizinců. Nebýt jich, neměli by někteří místo.
Foto: Ludvík Hradilek

Pardubice - Do časů před krizí se už vrátili v okrese Pardubice, kde nezaměstnanost klesla k pěti procentům a kde úřad práce nabízí jedno volné místo na čtyři nezaměstnané. Tak snadno se nehledá práce ani v Praze.

Jarní boom exportu automobilů a počítačů využily zvláště dvě místní firmy. "Pro automobilový průmysl je to firma Kiekert Přelouč, která dělá centrální zámky do aut, v elektrotechnickém průmyslu je to firma Foxconn, která vyrábí počítače, a pochopitelně jejich subdodavatelé," vysvětluje zlepšení ředitel pracovního úřadu Petr Klimpl.

Někde nad deset procent

Sám však upozorňuje, že ve vzdálenějších částech Pardubického kraje zůstává nezaměstnanost nad deseti procenty.

Důvod je nasnadě: „Například automobilový průmysl vyrábí systémem just in time, to znamená, že musí mít dodavatele v dojezdové vzdálenosti. Pokud jsou někde na silnicích kopce a v zimním období neprůjezdné tunely, tak o takového dodavatele není zájem. Proto jsou třeba silné Pardubice a Přelouč, které jsou blízko Kolína a Mladé Boleslavi. Zatímco u okresů Ústí nad Orlicí nebo Svitavy není jistota, že kamion s příslušnými díly včas dorazí," upozorňuje Klimpl.

Jen silnice nestačí

Ani nová silnice však nezaručí, že firmy budou v konkrétním regionu investovat. „Řada odvětví se rozvíjí tam, kde je kvalifikovaná pracovní síla. V Pardubicích je výhoda, že mají velmi významné střední školy i učiliště, vychovávající pro elektrotechnický průmysl," připomíná ředitel Klimpl další předpoklad úspěchu.

Pardubice navíc nabízejí pracovníky, kteří jsou ochotni dělat i v obtížných podmínkách. Nejde ovšem o tuzemskou pracovní sílu. „Existuje celá řada činností, kam český člověk nenastoupí, byť bychom ho vyřadili z evidence uchazečů o zaměstnání a on na to ekonomicky doplatil. V zemědělské prvovýrobě, elektrotechnickém průmyslu, montážní a výkopové práci se v tuto chvíli bez zahraničních zaměstnanců neobejdeme," upozorňuje ředitel. Cizinců pracuje v Pardubicích skoro tři tisíce.

Vietnamci ve Foxconnu

V první řadě to platí pro tchajwanského výrobce počítačů Foxconn, který spoléhá v pásové výrobě na vietnamské zaměstnance. Právě díky jejich výkonu mají práci Češi ve firmách, které Foxconnu dodávají díly a služby.

Data o nabídce pracovních míst ukazují, že podmínky pardubického úspěchu nesplňuje většina okresů ani vzdáleně. Musí si poradit bez exportních firem.

Průmyslové zakázky z ciziny se totiž v Česku vrátily na předkrizovou úroveň, jenže firmy zvýšily produktivitu a k uspokojení zahraničních klientů nepotřebují nabírat nové pracovníky. Desítky tisíc lidí bez práce proto hledají novou šanci mimo průmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy