Superbohatí investoři přišli o náladu. Skepse se vrací

Investiční web
4. 9. 2010 12:30
Průzkum mezi lidmi, kteří na burzách investovali více než půl milionu dolarů, připomíná černý rok 2008.
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let | Foto: Reuters

Praha - Nálada mezi investory-milionáři se každý měsíc zhoršuje a poslední statistika vypadá doslova děsivě. Když se bojí vývoje na burzách "horních deset tisíc", co mohou ale od trhu čekat drobní investoři?

Jedním z nejvíce do očí bijících trendů během pádu burz v roce 2008 byl nárůst negativní nálady mezi extrémně bohatými investory.

Obecně se totiž má za to, že investoři, kteří jsou ekonomicky "za vodou", jsou méně citliví na ekonomickou recesi. Události na trzích v roce 2008 ukázaly, že tato skupina vnímá negativní ekonomické vlivy více, než se původně myslelo.

Aktuální průzkum společnosti Spectrem Group říká, že se superzámožní investoři opět stávají velice negativně naladěnými.

Takzvaný index důvěry investorů-milionářů se propadl na letošní minima a dostal se na úrovně z léta roku 2009.

Spectrem Group měří náladu jak mezi dolarovými milionáři, tak mezi skupinou investorů zámožných, kam se podle amerických standardů řadí investoři s finančními investicemi od 0,5 do 1,5 milionu dolarů. Také tito investoři vykazují velkou ztrátu důvěry v budoucí vývoj na trzích, a to již třetí měsíc po sobě.

 

Právě se děje

Další zprávy