Dostavba Temelína může stát až 900 miliard, varuje Duha

Karel Toman
1. 9. 2010 11:16
Britský ministr energetiky tipuje cenu reaktoru dvakrát výš než Westinghouse pro ČEZ
Foto: Jan Langer

Praha - Dostavba pěti bloků Temelína může stát až 900 miliard korun. Na základě odhadu britského ministerstva energetiky to dnes ve své tiskové zprávě sdělilo Hnutí Duha.

ČEZ odmítl dohady o ceně blíže komentovat. "ČEZ dosud nikdy nesdělil svá očekávání ceny výstavby nových jaderných bloků a neučiní tak ani v budoucnosti," řekla mluvčí společnosti Eva Nováková. "Jakoukoliv indikací ceny by ČEZ oslabil svou vyjednávací pozici v průběhu výběrového řízení," dodala.

ČEZ by však podle ní předraženou nabídku nikdy nepřijal.

Dvakrát dražší než dosavadní odhady?

"Zakázka na pět atomových reaktorů, kterou vypsal ČEZ, může vyjít minimálně na 900 miliard korun. Téměř dvojnásobně tak převyšuje půlmiliardu, o které se v souvislosti s jaderným tendrem zmiňuji česká média," píše Duha.

Duha k ceně dospěla na základě odhadu britského ministra energetiky Charlese Hendryho pro obdobnou nabídku ve Velké Británii, kterou předložily energetické firmy EDF a RWE. Hendry minulý týden agentuře Bloomberg řekl, že jeden blok vyjde minimálně na 7,3 miliard euro, tedy asi 182 miliard korun.

Doposud se přitom psalo o poloviční ceně, když v červnu firma Westinghouse, jeden z uchazečů o dostavbu Temelína, odhadla cenu dvou reaktorů pro Temelín na 170 miliard korun.

Spolu s opcí na další dva projekty - rozšíření Dukovan a Jaslovských Bohunic na Slovensku - se dosud psalo o ceně 500 miliard korun. Bez ní by podle odhadu konzorcia Westinghouse vyšla samotná dostavba Temelína na 425 miliard. Na základě Hendryho odhadů však až na 910 miliard korun.

ČEZ: vyjednáme dobrou cenu

"Kdyby se zisk ČEZ udržel na loňské úrovni, pak by do pěti reaktorů investoval svůj výdělek za příštích sedmnáct let. Vláda by se měla zamyslet, jestli chce investicemi do nejnejistějšího průmyslového odvětví ztratit příjmy z dividend," komentoval věc Edvard Sequens ze sdruzeni Calla.

Martin Sedlák z Hnuti Duha se proto obává, že ČEZ předražený projekt nemusí utáhnout a bude nakonec chtít finanční pomoc od státu.

To ale ČEZ odmítá.

"ČEZ je plně přesvědčen, že vzhledem k transparentnímu výběrovému řízení podle evropských pravidel a díky velikosti zakázky až na pět bloků bude schopen dosáhnout velmi dobré ceny. Předraženou nabídku bychom nikdy nepřijali," uzavřela mluvčí Nováková.

Jak měřit nákladnost stavby atomové elektrárny?

Potíže při stanovení stavebních nákladů budoucích jaderných elektráren připouští francouzský expert Mycle Schneider: "To je typická otázka, na kterou byste potřeboval křišťálovou kouli," řekl před časem.

Nositel alternativní Nobelovy ceny Right Livelihood Award vedl tým, který se na zakázku německé vlády pokusil mapovat ceny rozestavěných elektráren. Schneiderovi lidé zjistili, že ceny překračují ve všech zemích dva tisíce eur za kilowatt výkonu a v Americe se už blíží k částce 4000 eur.

Při odhadu od Westinghouse (dodává reaktory o výkonu 1150 megawatt) by stál kilowatt výkonu Temelína 2950 eur. EDF dodává reaktory o výkonu 1600 megawatt, takže při britské ceně by kilowatt výkonu přesáhl 4,5 tisíce eur.

O tendr na dostavbu Temelína usilují tři společnosti: francouzská Areva, konsorcium společností Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport. Vítěz výběrového řízení by měl být znám na jaře 2012

 

Právě se děje

Další zprávy