Chaos českých daní omezuje místní firmy, řekl průzkum

Karel Toman
31. 8. 2010 15:34
Přes polovinu velkých firem si myslí, že naše daně zaostávají za vyspělým světem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Českým a v tuzemsku působícím zaměstnavatelům nekomplikují život vysoké daně, jak byste možná čekali. Nejvíc je trápí nejistota z častých změn daňových zákonů.

Vyplývá to z průzkumu renomované společnosti Deloitte mezi osmdesáti velkými společnostmi působícími v České republice.

Nejde přitom o zanedbatelnou výtku. Daňové prostředí je totiž zpravidla to první, o co se investoři před svým zvažovaným příchodem zajímají.

V daních ještě k vyspělému světu nepatříme

Podle průzkumu považuje více než 60 procent firem daňovou jistotu v Česku za nižší než v ekonomicky vyspělých zemích, jako je například Německo nebo Británie. Časté změny legislativy vidí jako hlavní příčinu daňové nejistoty celkem 40 procent oslovených firem.

Není tak vyloučeno, že chaotické daně připravují Česko o velkou mezinárodní konkurenční výhodu.

"Daňová jistota bývá zásadním parametrem při klíčových rozhodnutích podniků. Zejména firmy, které chtějí v České republice nově investovat, se poměrně často ptají, co mohou jako daňoví poplatníci očekávat od tuzemské daňové správy," řekl vedoucí partner daňového a právního oddělení Deloitte v České republice Tomas Seidl.

Přesto na tom podle Deloitte Česko ještě není nejhůře.

"Finančáku" nevládne zákon ale úředník

"Česká republika učinila značný pokrok, stále ale existuje prostor pro další zlepšování. Ve srovnání s ostatními právními systémy ve střední Evropě jsou nicméně zákony a související vyhlášky v ČR poměrně stručné a výstižné," zdůraznil Jaroslav Škvrna, vedoucí partner Deloitte pro oblast daní ve střední Evropě.

Foto: Ludvík Hradilek

O kvalitě právního prostředí týkajícího se výběru daní vypovídá i fakt, že podle průzkumu je drtivá většina firem přesvědčena, že vztah s finančním úřadem závisí na konkrétní osobě nebo oddělení správce.

"Opačný názor mělo pouze 9 procent respondentů. Polovině firem se vícekrát stalo, že různá oddělení finančního úřadu měla v určité věci odlišné názory," píše Deloitte ve zprávě ke studii.

Studie tak potvrdilo to, o čem spolu na potkání mluví i ti nejmenší živnostníci - českým daním chbí předvídatelnost a jistota, tedy jedny ze základních podmínek úspěšného podnikání.

Podle Johna Ploema z daňového a právního oddělení Deloitte se ale od současného světa ani podnikání mnoho jistot čekat nedá.

Deloitte: chce to víc závazných rozhodnutí

"Daňové právo má jinou dynamiku než ostatní právní obory. Obyčejní daňoví poplatníci vnímají všechny změny jako stále komplikovanější labyrint pravidel," je přesvědčen Polem. "Ale upřímně řečeno si nemyslím, že se to někdy zlepší, protože daňová pravidla odrážejí stále složitější uspořádání naší společnosti, " dodal.

Řešení ale podle Deloitte jsou. "Bylo by velmi výhodné mít k dispozici podstatně širší rozsah závazných stanovisek finančních úřadů ohledně postupů zdanění," naznačil jedno z nich Jaroslav Škvrna z Deloitte.

Více než čtvrtina firem je přesvědčena, že by jim pomohlo zavedení povinnosti finančních úřadů zodpovědět v krátké lhůtě dotaz daňového poplatníka, který si chce objasnit soulad svého chystaného postupu s daňovou legislativou,

Průzkumu společnosti Deloitte se zúčastnilo více než 80 firem z různých odvětví, sběr dat byl ukončen v dubnu 2010. Více než 80 procent respondentů tvořili společnosti z nadnárodních skupin. Roční obrat firem zastoupených v průzkumu byl zpravidla vyšší než miliarda korun.

Potvrdil tak některá dřívější zjištění.

Když například Světová banka sestavovala žebříček kvality podmínek pro rozvoj podnikání, skončilo Česko na 41. místě Podle Světové banky se v Česku zvlášť drobným podnikatelům staví tak velké daňové a administrativní překážky, že jim prakticky nezbývá čas na samotné podnikání.Drobné a střední firmy přitom v Česku dávají práci třetině lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy