Kam půjdete, mé úspory, ptají se Američané. Do akcií ne

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
31. 8. 2010 9:02
Z akciových fondů odteklo rekordní množství dolarů
Kam půjdete, mé úspory, říkají si Američané, kteří si na důchod rozhodli ukládat peníze do akcií
Kam půjdete, mé úspory, říkají si Američané, kteří si na důchod rozhodli ukládat peníze do akcií | Foto: Reuters

New York - Rostoucí ekonomická nejistota se odráží na nižším zájmu Američanů o investice na burze. Během prvních sedmi měsíců roku vybrali z akcií a akciových fondů neuvěřitelných 33,12 miliardy dolarů. Mnozí z nich přesouvají peníze do investic, které považují za bezpečnější, například do dluhopisů. Pokud bude současné tempo pokračovat, dosáhnou výběry nejvyšších hodnot od roku 1980, s výjimkou roku 2008, kdy vrcholila finanční krize.

Fenoménem posledních desetiletí byl přitom růst počtu individuálních investorů. Jak se Američané stávali zodpovědnějšími za své důchodové úspory, investovali polovinu svých peněz buď přímo do akcií, nebo do podílových fondů. Současná změna v trendu je udivující.

Nezaměstnanost a levné domy - smrtící koktejl

Po předešlých recesích se Američanům vždy vrátilo nadšení investovat do akcií a doufali, že vydělají na ekonomickém oživení. Tentokrát však zůstávají ostražití, a to i přes rostoucí zisky domácích firem. "V této fázi ekonomického cyklu by do akciových fondů normálně přitékalo 10 až 20 miliard dolarů," míní Brian Reid, hlavní ekonom Investičního institutu.

Podle něj je současná situace velice neobvyklá. Byla otřesena představa, že akcie jsou dlouhodobě bezpečnou a nejvýnosnější investicí. Lidem chybí pocit finančního zabezpečení kvůli vysoké nezaměstnanosti a nízkým cenám nemovitostí.

Bude trvat několik let, než se jednoznačně ukáže, zda se jedná o dlouhodobou změnu v psychologii. Například po technologickém krachu na přelomu tisíciletí se investoři vrátili na trh celkem rychle. Velké ekonomické propady však ovlivňují postoje lidí na celá desetiletí.

"Mnoha lidem nepřipadá ekonomické oživení reálné," říká Loren Fox ze Strategic Insight. "Lidé se nebudou hrnout na burzu, dokud neucítí dostatečně jisté ekonomické oživení." Řada investorů se proto kloní ke konzervativnější skladbě portfolií, tedy s větším podílem dluhopisů.

Důchodců bude přibývat

Dalším faktorem je demografický vývoj. Poválečná "baby-boom" generace stárne a přesouvá část svých investic do dluhopisů, aby si zajistila jistý příjem pro období, kdy bude v důchodu.

Ve zhoršeném ekonomickém prostředí navíc takovým lidem mohou chybět peníze i jinde. Například společnost Fidelity Investments zaznamenala rekordní počet lidí, kteří si ze svých důchodových úspor ve druhém čtvrtletí vybrali peníze, aby pokryli jiné potřeby, například výdaje na zdraví.

 

Právě se děje

Další zprávy