Změny v rodičovské: Některé matky si pohorší o 46 tisíc

Petr Kučera Petr Kučera
3. 9. 2010 6:30
Spočítali jsme, jak se chystané novinky projeví v praxi
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Změny v pravidlech pro rodičovský příspěvek, navržené ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09), přinesou rodinám příjemné i nepříjemné novinky. Nejhůře je pocítí nezaměstnané matky, které přijdou o více než šestinu peněz oproti dosavadnímu stavu.

Z analýzy návrhu úsporného balíčku, provedené online deníkem Aktuálně.cz, vyplývá, že nezaměstnané matky dostanou oproti nynějšku od státu mnohem méně, než na první pohled vyplývá zejména ze starších materiálů ministerstva či informací v některých médiích.

Horší podmínky čekají i na rodiče s hrubou mzdou pod 11 tisíc korun. Do tří let věku dítěte totiž dostanou nižší měsíční příspěvek než dosud.

S výjimkou nezaměstnaných si polepší ti, kdo dosud nedosáhli na dvouletou variantu, ačkoliv se chtějí do nejdříve vrátit do práce nebo mít dalšího potomka. Drábek ale nakonec ustoupil z původního návrhu, podle něhož by lidé čerpající dvouletou variantu příspěvku mohli po změnách dostat v celkovém součtu o 3400 korun více než dosud.

Navrhované změny mají začít platit od dubna 2011 pro všechny, kterým nárok na rodičovský příspěvek vznikne od tohoto data.

A od července pak 2011 pro všechny, kterým nárok vznikl dříve - tedy i pro nynější příjemce (pokud jejich nárok dál potrvá).

Nezaměstnaní: O šestinu méně

Podle Drábkova návrhu by se všechny varianty rodičovského příspěvku měly sjednotit tak, aby příjemci dostali maximálně 216 tisíc korun (v úhrnu za celou dobu pobírání příspěvku na jedno dítě). Původně navrhoval 220 tisíc, ale po kritice z ministerstva financí tuto částku snížil.

Tak jako dosud ale bude platit, že nezaměstnaní rodiče si nebudou moci zvolit délku rodičovského příspěvku a automaticky jim připadne nejméně výhodná čtyřletá varianta.

Při čtyřleté variantě má příspěvek pro nezaměstnané rodiče nově činit 4500 korun měsíčně. Dosud to bylo 7600 korun v prvních 21 měsících od porodu, poté (od 22. do 48. měsíce) jen 3800 korun.

Nezaměstnaný rodič tedy dosud na rodičovském příspěvku dostával maximálně 262 200 korun. Nově dostane maximálně 216 tisíc korun, tedy o 46 200 méně.

Takto výrazná redukce přitom nemusí být na první pohled patrná. Materiály, které ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo při startu předchozí reformy před necelými dvěma lety (ještě za ministra Petra Nečase), totiž u nynější čtyřleté varianty uvádějí maximální příspěvek 224 200 korun. Právě s těmito údaji pracuje řada médií a specializovaných webů.

Zmíněných 224 200 korun ale na rodičovském příspěvku dostanou jen ti, kdo předtím pobírali peněžitou pomoc v mateřství (vyšší než rodičovský příspěvek). Nárok na mateřskou (zhruba do konce pátého měsíce po porodu) mají zaměstnané matky nebo podnikatelky platící nemocenské pojištění. Rodičovský příspěvek pak čerpají "jen" od šestého do 48. měsíce po porodu.

Nezaměstnané matky však místo peněžité podpory v mateřství dostávají hned od porodu jen rodičovský příspěvek. Mohou jej tedy brát celých 48 měsíců a dostanou až 262 200 korun. Od státu sice na sociální dávce (rodičovském příspěvku) dostanou výrazně více než ostatní, nicméně kvůli absenci předchozí peněžité podpory v mateřství (neplatily si nemocenské pojištění) je jejich celkový příjem naopak nejnižší.

Dodejme, že uvedené výpočty pracují s maximální možnou dobou rodičovského příspěvku. Pokud se ženě narodí další potomek dříve než za čtyři roky, skončí jí nárok na příspěvek na předchozí dítě a začíná (jen) na nové. O nevyčerpaný zbytek příspěvku přijde. Stejně jako v případě, že dá dítě do jeslí nebo školky dříve než ve čtyřech letech - v takovém případě se má za to, že si už sama vydělává a příspěvek od státu nepotřebuje.

Snadnější výběr, ale...

A teď ta příjemnější novinka z Drábkova plánu. Online deník Aktuálně.cz o ní informoval už v červenci, kdy zatím měla jen hrubé obrysy. Nyní už je znám konkrétnější návrh.

Má skončit dosavadní rozdělení rodičovského příspěvku na tři různě dlouhé varianty, mezi nimiž nelze přecházet. Nově si půjde zvolit v zásadě jakoukoliv délku čerpání (maximálně čtyři roky), přičemž na celkovou výši příspěvku to nebude mít vliv - pro všechny má činit maximálně 216 tisíc.

Rodič, který v blízké době plánuje dalšího potomka nebo se chce rychleji vrátit do práce, si tak bude moci vybrat kratší čerpání příspěvku. Dosud byla dvouletá varianta dostupná jen pro lidi s hrubou mzdou přes 16 tisíc korun.

Výše rodičovského příspěvku však bude omezena 70 procenty předchozího výdělku (vyměřovacího základu). Drábek tím chce zamezit situaci, kdy by některé matky dostávaly od státu více peněz, než si předtím vydělávaly v zaměstnání.

Matka s hrubou mzdou 17 tisíc korun tak nově - při čerpání příspěvku do dvou let věku dítěte - může dostávat 11 500 korun  měsíčně (maximální možná částka), tedy o stovku víc než nyní. Polepší si i "spěchající" matka se mzdou kolem 12 tisíc - měsíčně dostane o osm stovek víc než dosud.

Snadnější výběr délky rodičovské (a možnost následné změny) vychází vstříc časté kritice. Mnoho matek si stěžovalo, že na začátku nemohou vědět, jak dlouho zůstanou s dítětem doma nebo kdy se jim narodí další. A pokud si pak zapomněly včas vybrat jinou variantu, automaticky "spadly" do nejméně výhodné, tedy čtyřleté. Fakt, že postup státu je v tomto příliš přísný, kritizoval před nedávnem i ombudsman (podrobněji v tomto článku).

Kdo si pohorší

Hůře než dosud na tom budou lidé s hrubou mzdou pod 11 000 korun. Například žena, vydělávající si 9000 korun měsíčně, dostávala do tří let věku dítěte rodičovský příspěvek 7600 korun. Nyní dostane maximálně 70 % ze mzdy, tedy 6200 korun.

Ukončí-li rodičovskou ve třech letech věku dítěte, přijde oproti současnému stavu o více než 40 tisíc. Pokud nechce chtít přijít o zbytek částky (maximálně však do výše 216 tisíc), musela by zůstat doma (nebo porodit dalšího potomka) o čtyři měsíce déle.

Kvůli 70% limitu dosáhnou na nejvyšší možnou měsíční částku - 11 500 korun měsíčně - jen rodiče s hrubou mzdou nad 16 500 korun.

Další omezení zůstane pro už zmíněné nezaměstnané matky. Ty dostanou od státu maximálně 4500 korun měsíčně, nejvýše po dobu čtyř let.

Oproti původnímu návrhu nakonec upravená verze neobsahuje možnost, že by si lidé při dvouleté variantě oproti dosavadnímu stavu mírně (o 3400 korun za celou dobu čerpání) polepšili. Naopak, dosavadní maximum pro dvouletou variantu (216 600 korun) se o šest stovek sníží. .

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Otcovská dovolená nebude, stát podpoří částečné úvazky
Kalousek: Snížíme daňové slevy, ale v návrhu máme chybu
Drábek: Snížíme dávky všem, kdo neplatí pokuty či nájem

 

Právě se děje

Další zprávy