Manažer: Konzervativnost v krizi přinesla kladný výnos

Petr Novotný, investicniweb.cz
27. 8. 2010 10:37
Manažer nejkonzervativnějšího fondu v Česku prozrazuje, jak investuje.
Nejkonzervativnější fond peněžního trhu prošel i krizovými měsíci s kladným výnosem. Ilustrační foto.
Nejkonzervativnější fond peněžního trhu prošel i krizovými měsíci s kladným výnosem. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Řada fondů peněžního trhu si během krize kvůli rizikovým investicím spálila prsty a investoři by měli hledat atraktivitu fondů peněžního trhu také v jiných parametrech než jen v aktuálním výnosu, říká Tomáš Lipový (IKS-KB), portfoliomanažer dlouhodobě nejkonzervativnějšího fondu peněžního trhu v České republice. Rozhovor poskytl specializovanému portálu Investiční web.

Fondy peněžního trhu během finanční krize přesvědčily nejednoho investora, že i v tomto konzervativním instrumentu může prodělat peníze. Proč k tomu došlo?

Fondy peněžního trhu mají sice omezenou duraci (dobu splatnosti investic) na jeden rok, ale to nikomu nebránilo do nich nakupovat některé rizikové investice s krátkou dobou splatnosti.Tyto pozice byly v důsledku finanční krize jen obtížně zpeněžitelné a musely být přeceněny směrem dolů, aby reflektovaly aktuální tržní podmínky.

Jak toto období ustál váš fond?

Náš fond je klasický fond peněžního trhu v "konzervativním slova smyslu". V tom je na našem trhu výjimečný. Tím, že v něm takovéto investice nebyly, prošel i krizové měsíce s kladným výnosem.

Jak vybíráte investice do svého fondu? Z čeho se dá vlastně do fondu peněžního fondu vybírat?

Snažíme se mít co nejkratší splatnost investic ve fondu (pozn. durace 0,25 roku), aby byla zajištěna maximální likvidita fondu a zároveň minimalizována úroveň volatility. Dalším faktorem je vysoký rating vybíraných investic. Navíc plně eliminujeme měnové riziko.

Pojďme se podívat na vaše největší pozice v portfoliu.

Většinu tvoří depozitní vklady (termínové vklady), zbylá část prostředků je investována do státních pokladničních poukázek a českých státních dluhopisů. Do budoucna uvažujeme držet v portfoliu část pozic ve firemních dluhopisech.

Firemní dluhopisy? Není to odklon od konzervativní povahy fondu, na kterou "hrajete"?

Trh dnes ohodnocuje některé kvalitní firemní dluhopisy lépe než dluhopisy některých států v EU, které v souvislosti s evropskou dluhovou krizí už nelze považovat za ultra bezpečné, což dokládají tzv. spready. Důvod, proč chceme firemní dluhopisy s krátkou dobou splatnosti do portfolia, není prioritně výnos, ale především diverzifikace.

Jak vypadá vaše portfolio z hlediska regionálního rozložení?

V současné době upřednostňujeme české státní cenné papíry a depozita denominovaná v české koruně. Ale nic nám po regionální stránce nesvazuje ruce - důležité je, aby cenný papír zůstal maximálně likvidní. Vůbec likvidita je u nás společně s bezpečím investic to nejdůležitější.

Přece jen investory zajímá výnos. Jak je vysoký a s čím se poměřujete?

Hlavním měřítkem úspěchu portfoliomanažera fondu je srovnání výkonnosti fondu s benchmarkem. Benchmarkem fondu je 3M Pribid, tříměsíční výnos na mezibankovním trhu. Při pohledu do historie lze konstatovat, že se nám výkonnost benchmarku daří překonávat.

Fondy peněžního trhu v posledním roce bojují s velkou konkurencí v podobě spořicích účtů. Jak to vnímáte vy?

Není tajemstvím, že různé formy spořicích účtů z fondů peněžního trhu odčerpaly část peněz, protože nabídka relativně vysokého výnosu ze strany bank a kampeliček společně se státním pojištěním vkladů zaujala řadu lidí. Navíc banky v době finanční krize potřebovaly navýšit podíl vkladů, což se jim těmito produkty podařilo.

Kde mají mít podle Tomáše Lipového  zainvestovány peníze  "Husákovy dětí"?


 

Právě se děje

Další zprávy