Bakala může mít radost. Hospodaření NWR se lepší

Radek Pecák Radek Pecák
26. 8. 2010 9:40
Společnost se chystá vyplácet dividentu 0,21 Eur na akcii
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Amsterdam - Výrazně lepší objemy prodeje koksovatelného uhlí a koksu znamenají pro těžební společnost New World Resources v letošním prvním pololetí podstatně lepší hospodářské výsledky než ve stejném období loňského roku.

Jak vyplývá ze zveřejné zprávy vlastníka černouhelné firmy OKD, prodej uhlí vzrostl o 16 procent a prodeje koksu o 107 procent. Konsolidované výnosy z pokračujících činností dosáhly sumy 716 mil. EUR, což znamená nárůst o 48 %. Byl zaznamenán nárůst výnosů v segmentu těžby uhlí o 32 %, nárůst výnosů v segmentu výroby koksu dosáhl dokonce 177 %.

Zisk dosáhl výše 115 milionů eur (asi 2,86 miliardy korun), zatímco vloni ve stejném období byla zaznamenána ztráta 41 milionů eur.

Budoucnost se nejeví špatně 

EBITDA z pokračujících činností dosáhla výše 169 mil. EUR, což znamená nárůst o 122 % ve srovnání s prvním pololetím 2009.

„Dobré výsledky NWR v první polovině roku 2010 nadále odrážejí zlepšování situace na našich trzích. Výnosy se zvýšily díky nárůstu objemu prodejů a vyšším cenám koksovatelného uhlí a koksu, což vedlo k obnovení ziskovosti společnosti," uvedl v komentáři k výsledkům Mike Salamon, předseda představenstva.

Salamon je optimistou ve výhledu do budoucna.„Dobré výsledky NWR v první polovině roku 2010 nadále odrážejí zlepšování situace na našich trzích... Pevná finanční pozice a důvěra v budoucí výkonnost oboru se odrážejí v našem rozhodnutí navrátit se v souladu s naší dividendovou politikou k výplatě dividendy, ve výši 0,21 EUR na akcii," dodal Salomon. 

 

Právě se děje

Další zprávy