Regulaci hazardu oplatíme arbitrážemi, hrozí sázkaři

Karel Toman
25. 8. 2010 21:45
Asociaci sázkařů vadí vypovídání smluv, Sazce nové daně. Jde o desítky miliard
Gamblerův sen.
Gamblerův sen. | Foto: Reuters

Praha - Počátkem srpna to řekla Sazka, teď to potvrdila celá sázkařská lobby: vládou chystané změny ve zdanění a regulaci hazardu hrozí Česku arbitrážemi v řádech až desítek miliard korun.

Sazce se nelíbí hlavně prohlášení vlády slibující odvádět 20 % zisků z hazardu přímo do státního rozpočtu.

Asociaci provozovatelů kursových sázek (Apkurs), jejímž je Sazka členem, zase vadí konkrétní novela zákona o loteriích, předložená nově ministerstvem financí. Ta má dát obcím víceméně volnou ruku v kontrole hazardu na svém území.

Důvod k uvažovaným arbitrážím vidí Apkurs v hrozbě ušlých zisků. Novela totiž předpokládá, že povolení, které obce hernám a terminálům v minulosti udělily, doběhnou do pěti let. Provozovatelé sázek a her mají ale často platná povolení na dalších sedm i deset let a přišli by tak o velké zisky.

První odhady ztrát: až na 39 miliard

"Pět let je hodně málo, ty smlouvy by měly doběhnout," jmenuje výkonný ředitel Apkursu Marek Herman hlavní výtku ministerské novele. Pokud se tak nestane, hrozí podle něj Česku arbitráže za zmařené investice.

"Určitě. Požádali jsme stát o licenci na internetové sázení a dostali jsme ji na deset let. V dobré víře jsme investovali opravdu hodně peněz. Spočítáme kolik to bylo a ušlý zisk za jeden rok vynásobíme počtem let o která přijdeme. První odhady, které jsme dělali, byly kolem 39 miliard," řekl Herman.

"V tom ale bylo započteno všechno. Nejen kursové sázení ale i videoterminály," dodal šéf spolku sdružujícího největší sázkaře u nás - kromě Sazky také sázkové kanceláře Chance a Fortuna a společnosti Synotip a Tipsport.

Částku proto Herman zatím nechce upřesňovat a raději by hovořil o "řádech miliard".

Sazka: stát chystá "znárodnění"

Možnost arbitráže s českým státem přitom počátkem srpna z podobných důvodů naznačila i Sazka. Záměr vládního prohlášení přesměrovat výnos daně z hazardu ve výši 20 % do státního rozpočtu označila za "znárodnění" výtěžku, na který mají právo její akcionáři - sportovní svazy.

Sazce by se tak podle jejího mluvčího nemuselo dostávat peněz na miliardové splátky O2 Arény. Stát by tím podle společnosti porušil své garance, které jí před stavbou dal. Na splátkách by se tak podle Sazky musel podílet i erár.

Foto: Ludvík Hradilek

Zástupci hazardu tak hrozí vládě arbitrážemi na dvou frontách, obě přitom vycházejí ze čtyř vět prohlášení Nečasovy vlády.
Jedna arbitráž za zdanění, druhá za regulaci?

"Vláda přistoupí k vyššímu zdanění loterií, veškerého hazardu a k odstranění výjimek v této oblasti. Příjmy firem podnikajících v této oblasti budou zdaňovány jednotnou sazbou 20 %. Tato daň bude příjmem státního rozpočtu. Budou posíleny regulační pravomoci obcí v této oblasti," stojí v prohlášení.

Zatímco změny ve zdanění sázek se teprve chystají, konkrétní návrhy regulace už obsahuje právě zmíněná čerstvá novela z dílny ministerstva financí.

"Podle současné právní úpravy jsou obce zmocněny regulovat pouze provozování výherních hracích přístrojů," vysvětlil mluvčí rezortu financí Ondřej Jakob. Novela však podle něj rozšiřuje jejich pravomoc i na další hazard, například sázkové hry v kasinu nebo takzvané videoterminály. Ty dosud povolovalo přímo ministerstvo financí.

"Obce tak dostanou účinný nástroj, jak omezit hazard na svém území," dodal ministr financí Miroslav Kalousek. Paušální vyhlášení konce stávajících povolení do pěti let od vydání vyhlášky, které novela obsahuje, považuje Kalousek za „dobu dostatečnou z pohledu principu ochrany investic i legitimního očekávání."

Kalousek vzkazuje: sporů se nebojíme

"Arbitráží se neobáváme," vzkázal za něj počátkem srpna mluvčí Haas.

Pětiletý strop není to jediné, co sázkařům na novele vadí. "Chybí nám tam zákaz nelegálních provozovatelů. Působí tady firmy z venku, které neplatí odvody ani daně," řekl ředitel Apkursu Herman, který by také uvítal, aby zákon přesně vyjmenoval důvody, proč určitoiu hernu zakázat a nenechat důvody jen na obci.

"Máme obavy, že v některých obcích  se to stane nástrojem konkurenčního boje," tvrdí šéf asociace Apkurs, která novelu jinak vcelku vítá. "Obce nemají žádnou možnost to řídit, konečně se s tím udělá pořádek."

Obce i některé nevládní organizace si už mnoho let stěžují, že hazard se v Česku těší na evropské poměry unikátně benevolentním podmínkám jak v regulaci tak ve zdanění. To podle nich místy vede k jeho propojení s organizovaným zločinem a praním špinavých peněz.

Návrh zákona, který měl hazard regulovat, vetoval v červnu prezident Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy