Účet za poslední povodně bude 1,72 miliardy, tvrdí ČAP

Michal Štůsek Michal Štůsek
24. 8. 2010 13:20
Zatím mají pojištovny nahlášeno 9603 pojistných případů za 1,26 miliardy korun
Obec Chrastava v době povodní na Liberecku
Obec Chrastava v době povodní na Liberecku | Foto: Martina Machová

Praha - Celkové škody z nedávných povodní na severu Čech by se měly podle odhadu České asociace pojišťoven vyšplhat na 1,72 miliardy korun.

Dosud mají pojišťovny nahlášeno 9603 pojistných případů v hodnotě 1,26 miliardy korun. Konečný počet by se měl zastavit na čísle 18 230.

Pojišťovny zároveň plánují na základě letošních živelných pohrom zdražit na některých místech pojistky a pravděpodobně stoupne i počet nepojistitelných objektů.

"Celkem Kooperativa eviduje 2470 škod ve výši 487 milionů Kč. Kromě zatopených domů, výrobních i skladových hal registrujeme také 246 poškozených automobilů," sdělil Aktuálně.cz mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Nejvíce škod v okrese Liberec

Kalamita záplav a povodní v severních Čechách má podle Dagmar Koutské z České pojišťovny dosud na kontě 5200 pojistných událostí s objemem zhruba 350 milionů korun.

Povodně nejvíce postihly Liberecký okres, kde podle Káni eviduje Kooperativa 1029 škod v celkové výši 381 milionů Kč. Liberecku dominuje několik velkých škod.

"Ve Frýdlantu se jedná o průmyslový areál, na kterém vznikla škoda za 30 milionů Kč, město Hrádek nad Nisou nám nahlásilo škody na obecním majetku v celkové výši 5,6 milionu Kč," dodal mluvčí s tím, že na seznamu následuje okres Děčín se 446 škodami za 59,7 milionu Kč a Česká Lípa se 407 škodami za 52 milionů Kč.

Počet nahlášených případů v posledních dnech stoupá jen zvolna. Pojišťovny se nyní mnohem více zabývají následky, které způsobilo nedávné krupobití v Praze a Středních Čechách.

"Hlášení škod z povodní už roste jen tempem několika škod za den, zatímco u vozidel očekáváme ještě až stovky registrací, zejména u menších škod, s nimiž motoristé počkali, až opadne nával nejvíce postižených, zejména na sklech vozidla a totálních škodách," popsala Aktuálně.cz situaci mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Vzroste počet nepojistitelných objektů

Jiří Cívka z Generali naopak varuje, že povodňový účet může i nadále růst. Například zemědělské a obecní škody bývají podle něj hlášeny se zpožděním.

Reakcí pojišťoven na letošní povodně bude pravděpodobně přehodnocení cen pojistného.

"Zdražení pojistek nemůžeme vyloučit. Nepůjde o plošné zdražení, ale v některých případech můžeme přehodnotit rizikovost, a tím i dojde ke zdražení pojistného," řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Podle něj navíc vzroste počet objektů, které nebude možné proti povodním pojistit. V tuto chvíli ale nelze uvést, jak velký počet bude do této kategorie patřit. Do nepojistitelného pásma spadá v současné době asi jedno procento nemovitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy