Statistici: Spotřebitelé vidí budoucnost černě

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 8. 2010 9:23
Důvěra v českou ekonomiku se od července propadla o 0,8 bodu, především kvůli poklesu důvěry spotřebitelů.
Stavebnoictví má před sebou nejisté období. A tomu odpovídá i očekávání podnikatelů v tomto oboru.
Stavebnoictví má před sebou nejisté období. A tomu odpovídá i očekávání podnikatelů v tomto oboru. | Foto: Reuters

Praha - Nedůvěra spotřebitelů a nedostatek optimismu u podnikatelů poslal důvěru v českou ekonomiku v srpnu o 0,8 bodu níž než v letošním červenci. Ukazatel každý měsíc vyhodnocuje Český statistický úřad.

Ten informoval, že mezi podnikateli od července důvěra vzrostla o 0,1 bodu, zato mezi spotřebiteli se o 4,5 bodu snížila. Ve srovnání s nízkou hodnotou loňského srpna se celkový ukazatel zvýšil o 16,3 bodu.

Meziměsíční mírný nárůst mezi podnikateli jde především na vrub průmyslu a obchodu, optimističtější však byli zástupci obchodních odvětví. Podnikatelé v průmyslu očekávají, že nejméně další tři měsíce budou vyrábět se současným počtem zaměstnanců, jeho zvyšování nepředpokládali.

Naopak podnikatelé ve stavebnictví a službách budoucnost nijak růžově nevidí, hodnocení ekonomické situace v obou oblastech pokleslo.

Největšími pesimisty ale byli v srpnu spotřebitelé. V následujících dvanácti měsících totiž očekávají nejen zhoršení celkové ekonomické situace, ale také i vlastní finanční situace. Stále více spotřebitelů se také přiklání k názoru, že nezaměstnanost dál poroste.


 

Právě se děje

Další zprávy