Škody z krupobití přesáhnou ty povodňové ze severu

Michal Štůsek Michal Štůsek
23. 8. 2010 18:15
Celkové škody by mohly podle pojišťoven dosáhnout částky 1,81 miliardy korun
Foto: Kristina Helena Kudlová

Praha - Bouře, která se minulý víkend přehnala přes střední Čechy, způsobila vyšší škody, než nedávné povodně na Liberecku a Ústecku.

Podle pondělních statistik České asociace pojišťoven dosáhla celková částka povodňových škod 1, 26 miliardy korun.

Víkendové krupobití způsobilo škody v rozsahu 1,29 miliard korun. Podle odhadů pojišťoven porostou škody způsobené náhlými bouřemi více.

Celková cifra by se tak mohla vyšplhat až na 22 500 pojistných událostí a celkovou škodu 1,81 miliardy korun. V případě povodní, které postihly především Liberecký a Ústecký kraj by se měla finální částka zastavit na 1,72 miliardy korun.

Škody porostou celý týden

Nejvíce pojistných událostí spojených s bouří a krupobitím, které se přehnalo přes Prahu a Střední Čechy, zaznamenala Česká pojišťovna.

"České pojišťovně už oznámilo pojistnou událost v souvislosti s krupobitím z předminulého víkendu 8240 lidí, jejichž pojistné plnění se bude pohybovat kolem 360 milionů korun," sdělila Aktuálně.cz mluvčí firmy Dagmar Koutská s tím, že ČP celkově očekává 14 tisíc případů za více než 670 milionů Kč.

Kooperativě do pondělka nahlásili klienti přes 7900 škod. "Poškozeno bylo 5750 automobilů, z toho bude 3690 škod vyplaceno ze živelného připojištění v rámci povinného ručení, a 2190 škod registruje Kooperativa na nemovitostech," sdělil Aktuálně.cz mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Celková výše škod po krupobití se zatím vyšplhala k částce 425 milionů Kč.

"Očekáváme, že škody budou přibývat ještě v průběhu tohoto týdne. Celkově se může jednat až o 10 000 škod v celkové výši okolo 500 milionů Kč," dodává Milan Gregor, ředitel Centra likvidace pojistných událostí.

Pro pojišťovnu Allianz je počet škod, které jejím klientům způsobilo krupobití, historickým milníkem. "Odhadujeme, že počet poškozených vozidel přesáhne hranici 2 500 a počet majetkových škod se bude blížit 1 000 případům. Celkově očekáváme škody do výše 290 mil. Kč. Početně se tak jedná o nejvyšší kalamitu, kterou Allianz řešila," popsala mluvčí společnosti Jaroslava Fašková.

Pojistných podvodů je málo

V souvislosti s velkým množství případů zatím žádná z pojišťoven nezaznamenala zvýšení pojistných podvodů.

Krupobití není podle zástupců jednotlivých společností rizikem, které by jejich klienty k této činnosti svádělo. Shodně však varují, že pojistné podvody jsou trestným činem i ve fázi pokusu a hrozí za ně podle výše škody až 10letý trest odnětí svobody.

"Předpokládáme, že takových škod bude minimálně a obtížně se budou odhalovat. Mohlo by se jednat o škody, které by překryly přecházející poškození, které nebylo likvidní; například poškozená skla, nebo škody způsobené přepravovanými věcmi nebo materiálem," vysvětluje Jaroslava Fašková.

Podle Jiřího Cívky z pojišťovny Generali je na statistiku pojistných podvodů spojených s nedávným krupobitím ještě brzy. "Obecně lze říci, ze z pohledu celosvětových statistik může být až 14 % všech hlášených pojistných škod klasifikováno jako pojistný podvod," dodává mluvčí s tím, že nejčastější podvody bývají u pojištění motorových vozidel.

 

Právě se děje

Další zprávy