Dochází vašemu podnikání šťáva? Inspirujte se u dětí

Andrej Rády, Investicniweb.cz
23. 8. 2010 9:47
Překonejte nedůvěřivost a rutinu, vaše ratolesti vám pomohou.
Děti vítají každého nového společníka, zkuste to také. Ilustrační foto.
Děti vítají každého nového společníka, zkuste to také. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Silná konkurence a ztížené podmínky na trhu. Každý podnikatel by vyjmenoval řadu dalších překážek a problémů, které na něj v byznysu číhají. Někdy je řešení na dosah ruky, a  přesto ho nevidíme.

Dětské smysly jsou však bystřejší - nebo možná méně zkažené. Nabízíme pět příkladů toho, co se od těch nejmenších můžeme pro své podnikání (opět) naučit.

Kdokoli nový je potenciální přítel

Je přirozené považovat za opravdové přátele jen pár lidí. Děti se to však teprve učí, a tak bývají většinou nadšené, když se k jejich hře přidá na pískovišti nebo hřišti někdo nový.

Jezdíte na konference? A bavíte se tam s novými lidmi? Pokud ano, nepatříte k většině - ta totiž naopak na pracovních sympoziích a odborných konferencích vyhledává společnost těch, které už zná. Přitom noví lidé mohou být žádanou inspirací, zdroji informací a zkušeností nebo pracovními partnery. A nakonec i přáteli.

Pokud by jakékoli nové kontakty nenaplnily vaše očekávání a nic z nich takzvaně "nekáplo", budete alespoň vědět, co nechcete. A i to se v podnikání může hodit.

Věci nemají jen jedno možné využití

Inovace vždy přicházejí od těch, kteří se na daný trh nebo nástroj umějí dívat jinak, respektive hledají možnosti, jak je jinak využít a obsáhnout. Děti se na nové věci nedívají jako na dobré a špatné. Zkrátka jsou pro ně něčím, co mohou začít jakkoli používat. A často je napadnou zajímavé nové přístupy.

Například internet byl zamýšlen a vyvíjen jako prostředek vojenské komunikace. jen díky tomu, že se na něj pár chytrých hlav dokázalo dívat i jinak, se postupně stal tím, čím je dnes.

Když se tedy rozhlédnete kolem sebe a zkusíte se zamyslet nad novým využitím nějaké běžné věci, možná stanete na úpatí nějakého nového boomu.

Existují jen překážky, ne hranice

Obrovské množství lidí se drží své jisté, stabilní, ale úplně nezábavné práce. A od rána do večera na ni dokáže nadávat. Proč zkrátka nezvednout kotvy a nezkusí něco jiného?

Děti si často neuvědomují skryté hrozby, a tak se chovají daleko bezstarostněji než jejich rodiče. Někdy to skončí pořádnou boulí, někdy bohužel i hůře. Většinou se však děti po špatné zkušenosti rychle oklepou a jsou znovu do boje o poznání všeho nového.

Nedívají se totiž na svět jako na změť nepřekročitelných hranic plnou nádob se zakázaným ovocem. Vidí svět jako místo, kde se ke každému ovoci dá došplhat a každou hranici lze chápat jako pouhou překážku v další hře nebo zábavě. Kolik novinek ve světě vzniklo jako porušení nějakých nepsaných pravidel, příkazů, nebo dokonce zákonů?

Lidé se často bojí začít podnikat. Nemohli by jet letos na dovolenou, museli by na čas omezit spotřebu. A co by na to řekl(a) manžel(ka)? Přitom jde jen o to překročit hranice, pochopit je jako pouhé překážky na cestě za spokojeným a lepším životem.

Další tipy, jak se od dětí inspirovat najdete ZDE


 

Právě se děje

Další zprávy