Firmě ABL vloni klesl zisk. Musela poskytovat slevy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 8. 2010 15:07
Obrat ale mírně stoupl a přiblížil se třem čtvrtinám miliardy
Šéf firmy Matěj Bárta
Šéf firmy Matěj Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bezpečnostní službě ABL, kterou založil současný ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných, loni sice mírně vzrostl obrat, ale klesl zisk.

Mluvčí ABL Zuzana Fryaufová sdělila, že skupině v Česku vzrostl celkový obrat meziročně o 4,3 milionu korun na 736,4 milionu korun.  ABL loni vykázala nižší čistý zisk, který klesl o devět milionů korun na 2,1 milionu korun. Hrubý provozní zisk (EBITDA) ABL se v roce 2009 snížil z 18,4 milionů korun v roce 2008 na 9,8 milionu korun.

"Příčinou celkově nižšího zisku za rok 2009 jsou především slevy, které holding ABL poskytl zákazníkům z důvodu plného vypuknutí hospodářské krize v roce 2009. Ta se nejvíce projevila v divizi průmyslu, kde došlo k omezení rozsahu ostrahy," podotkl generální ředitel holdingu Matěj Bárta. Ten nyní spolu s manželkou celou firmu vlastní poté, co Vít Bárta bratrovi svoji polovinu po vstupu do vlády prodal.

Poptávka po službách "šerifů" vloni klesla

Loni v Česku poptávka po službách bezpečnostních agentur kvůli krizi klesla. Firma ABL podle Matěje Bárty přesto získala nové zakázky. Za jeden z největších loňských úspěchů Bárta považuje vítězství ve výběrovém řízení na správu sedmi pražských památek. Firma ročně za jejich pronájem Praze zaplatí 55 milionů korun. Firma také vloni dokončila holdingové uspořádání.

Společnost ABL byla založena v roce 1992 a nyní patří mezi největší bezpečnostní služby v ČR. Mezi její hlavní zákazníky se řadí průmyslové objekty firem Foxconn nebo TPCA, obchodní řetězce Tesco, Kika či Baumax a několik tuzemských obchodních a administrativních center. ABL má své pobočky na Slovensku, ve Velké Británii a v Turecku. 

 

Právě se děje

Další zprávy