Tendr na těžbu lesů je miliardový tunel, varují znalci

Karel Toman
20. 8. 2010 15:35
Stát se ve prospěch velkých firem vzdává šance prodávat dřevo výhodně, varují ekologové
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda, která dostala od voličů silný mandát šetřit, se chystá vytunelovat státní podnik, který patří všem - Lesy České republiky. Jsou o tom alespoň přesvědčeni odborníci z Hnutí Duha.

Tvrdě teď kritizují výběrová řízení na těžbu dřeva v lesích, která schválil ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

"Ministr Fuksa vytváří podmínky pro vytunelování veřejných lesů," řekl za Duhu Jaromír Bláha. "Podmínky jednoletých tendrů uzavírají cestu pro pozdější realizaci lepších modelů hospodaření," dodal.

Duha: Stát chce rozprodat svou prodejní síť

Fuksovy tendry na těžbu dřeva podle kritiků prodlužují bezmála dvacet let trvající praxi, kdy si velké těžařské firmy v Česku samy určují podmínky těžby i prodeje neroztříděného dřeva "na pni". Stát na tom ročně tratí miliardy korun, zatímco jeho zisky se pohybují v řádech stamilionů.

Podle Duhy ale tentokrát navíc stát poprvé hodlá prodat i svou dobře fungující prodejní infrastrukturu a připravit se tím do budoucna definitivně o možnost prodávat dřevo sám a pro daňové poplatníky výhodněji.

Více o tendru se dočtete zde:

Podmínky tendru navíc odstaví menší hráče. "Část menších a středních firem, které vytvářejí tisíce pracovních míst na venkově, tak během jednoho roku může zkrachovat," píše Duha kabinetu.

"Rozhodnutí ministra je velmi špatnou zprávou pro stát, vládu i dřevozpracující průmysl," potvrdil prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný.

Postup těžby lužního lesa v oblasti soutoku Moravy a Dyje u Lanžhota na satelitním snímku.
Postup těžby lužního lesa v oblasti soutoku Moravy a Dyje u Lanžhota na satelitním snímku. | Foto: www.mapy.cz

Fuksovy tendry jsou tak nejen proti závazku vlády "motivovat k vytváření pracovních míst" ale podle aktivistů taky proti kapitole Zemědělství a lesnictví koaliční dohody, kde se píše, že "Koalice bude prosazovat dynamický obchodní systém, který zajistí všem partnerům rovné podmínky."

Tendry jsou podle Duhy a Valného netransparentní a porušují tím i závazek koalice zprůhlednit velké veřejné zakázky.

Tendry zvyšují riziko povodní

"Forma tržního prodeje dříví prostřednictvím vlastních organizačních jednotek je pro LČR efektivnější, než je prodej dříví nastojato jiným podnikatelským subjektům" potvrdil nevýhodnost prodeje "na pni" i nález NKÚ z břerna 2004.

Po reformě pro stát finančně nevýhodného systému proto roky volají experti. Slibovalo ji předchozí vedení Lesů ČR i bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Podle Duhy ale nové tendry naděje na změnu pohřbívají.

"Ministr oznámil plán na zvýšení těžby v lesích až na takzvanou hranici přírůstu. Tím likviduje nezbytnou rezervu," píše Duha, podle níž budou při kalamitách lesy už teď sužované přemnoženou lesní zvěří přetěžovány. Stát tak podle hnutí plánuje nejen poškození majetku, kam každý pěknější víkend vyráží až dva miliony Čechů, ale zvyšuje tím i riziko budoucích povodní.

"Fuksovy tendry" jsou jen poslední kapitolou delšího příběhu. Ten začíná přinejmenším roku 2004 už za éry socialistického ministra zemědělství Jaroslava Palase. Jím vyhlášené tendry na těžbu dřeva napadl antimonopolní úřad. Roku 2005 proto vyhlásil nový tendr Palasův nástupce Jan Mládek. Tuto soutěž v hodnotě asi 16 miliard korun ale pro změnu napadli výherci Palasova tendru.

Exředitel Lesů ČR: Nemůžu vyloučit korupci

Situace se dostala do právního klinče, kdy se nevědělo, které smlouvy na těžbu platí a které ne. Jedno ale měly společné: byly pro stát nevýhodné. Podle statistik Lesů ČR se do konce roku 2007 prodávalo 96 % dřeva ?na pni" tedy nepokáceného dřeva "nastojato" a neroztříděného na kvalitní a nekvalitní.

Kubík dřeva "na pni" přitom tehdy podle časopisu Respekt stál 400 korun, kubík roztříděného dřeva (kterého Lesy ČR prodaly jen 4 %) stál dva a půl tisíce. Podle analýzy tehdejšího vedení Lesů ČR tak podnik - a tedy stát a my všichni - tratil ročně až tři miliardy korun.

"Při razantní změně způsobu prodeje narostou zisky podniku o miliardy," potvrdil reformní a dnes už bývalý ředitel podniku Lesy ČR Jiří Holický.

"Nemůžu vyloučit korupci politiků, obchod se dřevem ovládalo pár vlivných firem, ale důkazy samozřejmě nemám," naznačoval svého času v médiích pověřený šéf Lesů ČR Vladimír Dolejský, proč státní podnik používá pro stát nevýhodný systém, který nezná žádná těžařská velmoc v Evropě a který pro jeho ztrátovost zavrhli i tuzemští soukromí lesníci.

Velké firmy dostanou volné ruce

"Jsme připraveni, máme dost lidí, kteří to umí, a víme, jak prodávat beze škod," komentoval tehdy Dolejský výtky, že Lesy ČR by roztříděné dřevo prodávat nezvládaly. Tuto svou velkou a dosud málo využívanou tržní výhodu teď Lesy ČR chystaným prodejem své infrastruktury podle Duhy nadobro ztratí.

Foto: Ludvík Hradilek

Ministr Gandalovič nakonec roku 2007 ustoupil kompromisnímu návrhu těžařských firem, které slíbily, že spory o platnost Palasových a Mládkových smluv ukončí. V červenci s nimi podepsal memorandum stanovující, že poměr prodeje dřeva "na pni" a roztříděného bude příští tři roky 1:1.

Platnost memoranda letos skončí a nahrazují ho právě nové Fuksovy tendry.

Podle nich dřevozpracovatelé nebudou moci nakupovat dřevo přímo od státního podniku. "Tento způsob prodeje je pro stát méně ekonomicky výhodný, protože (lesnické) firmy samy určují objem a kvalitu dřeva a je v jejich přirozeném zájmu stát šidit," tvrdí o chystané soutěži prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný.

Tenrdy jsou podle něj navíc neprůhledné, protože neoddělují soutěž na nákup lesnických služeb od soutěže na prodej dřeva. Tím, že redukuje počet územních jednotek z 257 na 108, navíc uzavře malým a středním firmám přístup do soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy