Z Government Motors se má opět stát General Motors

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 8. 2010 9:17
Firma chce takto získat až 20 miliard dolarů
Foto: Reuters

New York - Plán na vydání primární emise akcí již předložila největší americká automobilka General Motors. Pokud plán vyjde, bude to zásadní krok k jejímu odstátnění. Odhaduje se, že vydáním akcií na burzách v New Yorku a Torontu by mohla firma získat 15 až 20 miliard dolarů (až 387 miliard Kč).

Podobně velká IPO byla naposledy v březnu 2008. Tehdy vydala emisi akcií společnost Visa, která měla hodnotu 19,7 miliardy USD.

GM se sice v dokumentech pro Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) představila potenciálním investorům, zatím však zůstává tajemstvím, kolik akcií chce prodat a kdy, a nespecifikovala ani rozpětí emisní ceny.

Vstup na burzu na podzim

Podle zdrojů agentury Reuters by akcie GM mohly vstoupit na burzy v říjnu nebo v listopadu. Na newyorskou burzu NYSE by se firma měla vrátit pod svým tradičním symbolem "GM". Emise má být rozšířena i na burzu v Torontu, což zdůrazní podíl, který kanadská vláda sehrála při loňské záchraně firmy. Kanadská vláda tehdy koupila 11,7 procenta akcií. GM.

Vloni GM získala od americké vlády státní pomoc 50 miliard dolarů. 43 miliard vláda vyměnila za 61 procent akcií. Odhaduje se, že pokud by měla GM splatit to, co do ní američtí daňoví poplatníci vložili, musela by se její tržní hodnota dostat na 70 miliard dolarů. Hodnota auomobilky Ford je nyní pro porovnání na úrovni 40 miliard dolarů. 

Na jaře GM měla rekordní tržby

GM zhruba před rokem opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace včetně prodeje některých značek se mění v menší podnik. IPO bude klíčovým krokem k opětnému nabytí nezávislosti firmy, po čemž firma touží. Po zestátnění totiž GM získala posměšnou přezdívku "Government Motors".

Generální ředitel Ed Whitacre, který minulý týden oznámil odchod, přiznával, že vládní vlastnictví poškozuje image GM u veřejnosti, a tím i její odbyt.

GM ve druhém čtvrtletí vydělala 1,3 miliardy dolarů, nejvíce za šest let. Tržby společnosti stouply o pět procent na 33,2 miliardy dolarů a firma zvýšila výrobu proti krizí ovlivněnému čtvrtletí před rokem téměř o polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy