Nejdražší oběť krupobití: pražské BMW za dva miliony

Ekonomika Ekonomika
17. 8. 2010 15:56
Česká pojišťovna má víc škod hlášených z krupobití než z povodní.
Foto: Kristina Helena Kudlová

Praha - Víkendové bouřky a krupobití přinesou nejspíš více pojistných událostí než povodně a přívalové deště v prvním srpnovém týdnu, vyplývá z odhadů České pojišťovny.

Povodně na severu Čech samozřejmě napáchaly řádově vyšší škody než kroupy v hlavním městě.

Statistika jedné z největších pojišťoven v republice ale potvrzuje, že obyvatelé Prahy se více pojistili proti živelným pohromám než v regionech, které poškozují bleskové povodně.

Tam jsou totiž mnohdy už pojistky pro lidi nedostupné, riziko záplav je tak velké, že na pojištění už řada lidí cenově nedosáhne.

Česká pojišťovna eviduje nejvíce škod po krupobití v Praze 4 (1700) a dalších 200 v Praze - západ. Celkem ji lidé oznámili už zhruba pět tisíc událostí, tedy o tři stovky více než na severu Čech po katastrofálních povodních. 

Nejčastěji se hlásí poškozené automobily - rozbitá skla, poškozené karoserie. Z pojištění staveb a domácností klienti hlásí poškozené střešní krytiny a po nich následná zatečení do obytných místností, rozbitá okna, fasád.

Zatím nejdražší evidovanou událostí je poškození vozu BMW řady 7 v hodnotě zhruba dvou milionů korun, uvedla ČP.

Česká pojišťovna odhaduje, že z posledního víkendu bude řešit až 10 tisíc škod týkajících se automobilů a dalších až 4 tisíce škod na jiném majetku, především na budovách. Celkový objem škod se podle likvidátorů České pojišťovny může vyšplhat až k 600 milionům korun.

Aktuální odhad celkového počtu škod z povodňových kalamit na začátku srpna činí 12 tisíc případů s celkovým objemem 570 milionů korun. Nejvíce škod napáchaly klientům ČP bleskové povodně v okresech Liberec, Česká Lípa, Děčín a Chrudim.

 

Právě se děje

Další zprávy