Spořitelně zase kdosi četl karty. Musela je zablokovat

Ekonomika Ekonomika
16. 8. 2010 17:17
Padělané karty byly zneužity v Peru a v Thajsku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zhruba stovka klientů České spořitelny nemůže od minulého týdne používat své platební karty. Zablokovala jim je samotná banka. Uvedl to server iHned, podle něhož jde o karty, které byly ohroženy vinou čtecího zařízení na bankomatech. Ta měla být umístěna na bankomatech v Břeclavi a v Českých Budějovicích.

Právě karty těch klientů, kteří bankomaty v inkriminované době použili, banka zablokovala. "V Českých Budějovicích je tam zloději měli dva dny, v Břeclavi jeden den. Podařilo se jim je tam umístit i odstranit, aniž by to někdo zaregistroval," řekl Karel Kadlčák, který je šéfem odboru kartového provozu v ČS.

Na případ se přišlo až po měsíci

"Bohužel jsme na to v tomto případě přišli až po měsíci, když padělky karet začaly bý zneužívané," řekl HN Ke zneužití několika desítek padělaných karet došlo například v Kanadě, v Peru nebo v Thajsku. "Klienty nyní obvoláváme a samozřejmě jim veškeré náklady spojené s případným zneužitím a blokací karty uhradíme," dodal Kadlčák.

Kromě toho spořitelna zároveň zablokovala karty několika klientů, kteří s nimi platili přes internet. "Na základě upozornění kartové asociace Visa jsme zablokovali několik karet. Asociace nám nesdělila, o jaké obchodníky jde, my se domníváme, že jde o jednoho z britských obchodníků," sdělil serveru iHned Kadlčák.

 

Právě se děje

Další zprávy