Česká spořitelna rozprodává reality, i když prodělá

Ekonomika Ekonomika
16. 8. 2010 9:19
Uzavřené realitní fondy nabídly nemovitosti investorům.

Praha - Kancelářské i obytné budovy za miliardy korun prodává prostřednictvím dvou uzavřených realitních fondů Česká spořitelna. Mimo jiné jde o sídlo operátora T-Mobile nebo Office Park Nové Butovice. I přesto, že budovy vlivem dopadu krize na realitní trh ztratily asi pětinu své původní hodnoty.

Informoval o tom deník E15 s odvoláním na investory, které už fondy s nabídkou nemovitostí oslovily. Banka odmítla informaci komentovat.

Objekty, které nyní nabízí ke koupi, pořídily realitní fondy v době, kdy byla cenová křivka na vrcholu, těsně před příchodem krize. Už v loňském roce se hodnoty podílu Spořitelny v těchto dvou fondech snížila o 2,3 miliardy korun.

Nabídka se vztahuje na celé portfolio fondu Czech and Slovak Property Fund (CSPF) a některé budovy CEE Property Development Portfolio (CPDP).

"Vedeme jednání o prodeji jednotlivých projektů. Připouštíme i prodej celého komerčního portfolia za předpokladu, že bude existovat poptávka po stabilním portfoliu diverzifikovaném mezi kancelářské a obchodní projekty v Česku i na Slovensku," uvedl Lukáš Schirl, ředitel společnosti Czech and Slovak Investment Advisors (CSIA), která spravuje aktiva ve fondu CSPF.

Podle něj však nebyl důvodem k nabídce investorům požadavek České spořitelny, ale jde pouze o vyhledávání nových příležitostí. Banka sice není většinovým vlastníkem obou fondů, ale je většinovým vlastníkem jejich majetku podl ehlasovacích práv.


 

Právě se děje

Další zprávy