Pojišťovny sčítají škody po povodni: 1,5 miliardy Kč

Radek Pecák Radek Pecák
13. 8. 2010 16:15
Vyplaceno zatím bylo jen sedm miliónů korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Tři čtvrtě miliardy korun. To je zatím suma škod, kterou dosud nahlásili tuzemským pojišťovnám lidé a firmy postižené povodněmi z minulého víkendu. Vyplývá to z aktuálních údajů České asociace pojišťoven. Suma ovšem ještě poroste.

Pojišťovny k dnešnímu dni zaznamenaly 6565 nahlášených pojistných událostí v hodnotě 764 milionů Kč. Největší počet pojistných událostí (skoro 6000 se týká škod na majektu občanů. Zhruba desetinu škod nahlásili podnikatelé. Jejich škody jsou však téměř tak vysoké jako ty, které utrpěli pojištění obyvatelé.  Jak obyvatelé, tak i podnikatelé dohromady nahlásili přes 350 škod na motorových vozidlech.

Největší počet škod je na budovách

Nejčastěji lidé uplatňují náhradu škod na pojištění budov. To se týká přibližně poloviny případů. Přes 1600 pojistných událostí bude likvidováno z pojištění domácností.

Podle informací, které poskytují průběžně technici a likvidátoři v terénu, odhadují pojišťovny, že nakonec bude z této oblasti nahlášeno téměř 20 tisíc škod v celkové výši 1,5 miliardy Kč. Tedy přibližně dvojnásobek současného stavu. 

"Odhadované škody již dosahují stejného rozsahu jako škody, které způsobily povodně v květnu letošního roku," sdělila Česká asociace pojišťoven. 

Pojišťovny zatím na náhradách škod a zálohách vyplatily necelých osm miliónů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy