Šikana, falešné faktury a notáři zákon nemění. Zatím

Tomáš Fránek
16. 8. 2010 6:30
Ministerstvo spravedlnosti se už zabývá insolvenční šikanou firem, zve si experty
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Šikana úspěšných firem za pomoci falešných faktur a padělaných notářských razítek už nutí stát, aby se problémem zabýval.

Rychlá změna zákona se zatím nechystá, ale Ministerstvo spravedlnosti si už zve experty, aby s nimi konzultovalo možnost zákon upravit. Státu totiž začíná hrozit nebezpečí, že po něm budou chtít firmy vymáhat škodu, kterou jim neoprávněné návrhy na insolvenci způsobují.

Deník Aktuálně.cz na dvou případech, návrzích na zahájení insolvenčního řízení na společnosti RI Okna a firmu Outulný popsal, jak je jednoduché takové řízení začít. Oba návrhy navíc nasvědčují tomu, že jde o organizovaný a koordinovaný postup.

Zveme si experty a soudce

V obou případech byly použity téměř totožné návrhy se stejnými chybami podanými firmami s majiteli, které nejde zastihnout (mají bydliště nahlášené na městských úřadech, jednoho hledá policie). V obou případech soud dostal falešné faktury. V případě insolvenčního návrhu na firmu Outulný je falešné i notářské razítko a ověření.

Šetření policie ale zatím bylo v tomto případě bez konkrétního výsledku.

V obou případech navíc návrhy na zahájení insolvenčního řízení dostal soud, který o nich nakonec stejně kvůli nepříslušnosti rozhodnout nemůže a celé řízení se tak protahuje. "My ze zákona nemáme jinou možnost než návrh přijmout a insolveční řízení zahájit," uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

"Ministerstvo spravedlnosti si uvědomuje závažnost problematiky tzv. šikanózních insolvenčních návrhů. Touto problematikou se zabývá, proto ji zařadilo i na program pravidelné schůzky vybraných expertů na insolvenční právo a místopředsedů krajských soudů, do jejichž působnosti problematika insolvenčního řízení patří," uvedl mluvčí rezortu spravedlnosti Jiří Hovorka s tím, že se problémem začali zaobírat i někteří senátoři.

Podle ministerstva nejde úplnému zneužívání zákona zabránit nikdy. "Ke zneužití může dojít v případě aplikace každého právního předpisu - děje se tak v případě trestních oznámení, šikanózních žalob," uvedl Hovorka.

Někdo se divil, někdo neplatil

Ministerstvo připomíná, že zahájení insolvečního řízení ještě neznamená úpadek firem a všechny informace o celém průběhu řízení jsou veřejně dostupné. Firmy si ale stěžují, že už samotné zahájení řízení je poškozuje.

Podaný insolvenční návrh, který se nakonec zastavil, tak například snížil odběr vína z Templářských sklepů Čejkovice.

"Než soud řízení zastavil, ozvala se nám spousta dodavatelů, kteří měli starost, zda dostojíme závazkům. Tento přístup samozřejmě chápu. Pak se ale našli tací, kteří nám oznámili, že když jsme v insolvenci, přestávají nám platit. To je postoj, který naprosto nechápu," popisuje důsledky zahájení insolvenčního řízení generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.

Jednání soudu i v případě, kdy je jasné, že jde o návrh podaný například na základě falešné faktury, se může vléct několik měsíců. To je i případ společnosti Outulný, tam není rozhodnuto ani po půl roce.

"Domnívám se, že ke změně možná dojde až ve chvíli, kdy se ve stejné situaci ocitnou firmy typu ČEZ, Škoda-Auto či jiné podobně velké společnosti, protože podle stejného klíče může podat stejný autor insolvenční návrh na kohokoli," napsal deníku Aktuálně.cz místopředseda představenstva firmy Outulný Svatoslav Outulný.

A firma RI Okna v případě, že by se jednání o insolvečním návrhu protahovalo, už naznačila, že by chtěla po státu zaplacení škody, kterou jí řízení způsobilo. "Žádáme soud, aby nepřipustil průtahy. V opačné případě budeme nuceni požadovat škodu po státu," uvedla firma ve svém vyjádření pro soud.

 

Právě se děje

Další zprávy