Česká ekonomika roste o 2,2 %, práce zatím nepřibývá

Zdeněk John
13. 8. 2010 9:00
Tuzemská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla meziročně o 2,2 procenta, říká předběžný odhad ČSÚ.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tuzemská ekonomika míří vzhůru, dokonce víc, než se čekalo, podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vyrostl hrubý domácí produkt o 2,2 procenta v porovnání s rokem 2009.

Pokud HDP poměříme s prvním čtvrtletím tohoto roku, i tady ekonomika přidala na výkonu: o 0,8 procenta.

Český statistický úřad ovšem jedním dechem dodává, že spolu s růstem hospodářství nepřibývá pracovních míst, tak silná ekonomika po hluboké recesi ještě není.

 

Analytici přitom odhadovali, že HDP poroste zhruba o procento. "Česká ekonomika je beze sporu z nejhoršího venku. Za celý letošní rok očekáváme růst českého HDP o 1,6 procenta, v příštím roce o 2,4 procenta," uvedl Jiří Moser z PricewaterhouseCoopers.

Českým firmám, mimořádně závislým na okolních státech, hlavně Německu, pomohlo i to, že se silně probírají i evropské ekonomiky. Německý HDP podle dnešních čísel rostl ještě více než v Česku, o 4,1 procenta (mezi čtvrtletími o 2,2 procenta), což je nejsilněji od sjednocení západní a východní části země. Na západ od nás se tak mluví o ekonomické pohádce, která však brzy skončí, či už přinejmenším nebude vypadat tak růžově. (čtěte ZDE).

"Meziroční zvýšení HDP v České republice bylo stejně jako v 1. čtvrtletí ovlivněno především výsledky zpracovatelského průmyslu. Výraznější meziroční přírůstky byly zaznamenány také v odvětvích dopravy a tržních služeb," uvedl ČSÚ.

Podle statistiků se jedná zatím o předběžný odhad HDP, standardní odhad tvorby a užití HDP bude zveřejněn 8. září.

 

Právě se děje

Další zprávy