Okurkový optimismus končí, akciové trhy čeká korekce

Jan Čermák, ČSOB
12. 8. 2010 9:16
Akcie se vezly na vlně optimismu, ta ale po sérii špatných zpráv vyprchá
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Praha - Podivná dichotomie vývoje trhů dluhopisů na jedné straně a akciových, resp. měnových a komoditních trhů na straně druhé, kterou jsme na globálních trzích mohli pozorovat v předcházejících týdnech, tento týden, zdá se, končí.

Zatímco trhy (bezpečných) dluhopisů prakticky kontinuálně zabudovávaly do svých cen horšící se výhled pro světovou ekonomiku, trhy s rizikovějším profilem šly díky (jako vždy) dobře se vyvíjející kvartální výsledkové sezóně optimističtějším směrem.

Výsledkem byl tedy nejen pokles výnosů dluhopisů, ale také pokles hlavních indikátorů rizika, tj. volatility a kreditních marží.

Optimismus na trhu s akciemi vyprchá

Série nepřesvědčivých zpráv z různých koutů světové ekonomiky tento podivný úkaz v posledních dnech ukončila a zdá se, že nás v následujících několika dnech čeká slaďování nesourodě se vyvíjejících trhů.

Vzhledem k tomu, že s výjimkou (v pátek ráno zveřejňovaných) dat o růstu HDP eurozóny a především Německa nelze podle nás sázet na pozitivní překvapení, je třeba se mentálně připravit na to, že dotyčné "slaďování chování globálních trhů" bude probíhat tak, že trhy s rizikovými aktivy se budou snažit dohnat vývoj na trhu s bezpečnými dluhopisy.

Připravme se tudíž na to, že volatilita tak bude stoupat a rizikové marže se budou opět nějaký čas roztahovat.

Neboli v praxi by se to mělo projevit také tak, že akcie, komodity či například středoevropské měny mohou zažívat horší časy, naopak yenu, dolaru a americkým, resp. německým dluhopisům by se mělo i nadále dařit.


 

Právě se děje

Další zprávy