Český trh realit roste, opustily ho ale německé fondy

Karel Toman
12. 8. 2010 8:55
Za tři roky se podíl německých investorů do realit smrskl ze 40 % na méně než 5%
Foto: Porto Háje

Praha - V prvním letošním pololetí se objem investic do komerčních nemovitostí zvýšil o 233%. Souhrnnou výši 215 milionů EUR však podle mezinárodní poradenské společnosti DTZ není radno přeceňovat. Aktivita investorů je ve srovnání s lety 2005 až 2008 stále velmi nízká.

"Zajímavější než čísla je profil investorů a kupovaných nemovitostí," glosuje Ryan Wray z investičního oddělení DTZ. "Nebýt dvojice rakouských investorů, kterým sekunduje investiční skupina ze Spojených států, vypadala by Česká republika jako lokální trh stimulovaný výhradně domácím kapitálem," dodal.

Hypo Real, CPI a díra po Němcích

Rakouský fond Hypo Real Invest letos v Česku realizoval dvě transakce a další připravuje. Zaměřuje se přitom na špičkové kancelářské budovy s vysokým podílem bonitních nájemců s dlouhodobými smlouvami.

Zatím nejaktivnější mezi domácími investory je společnost CPI. Také ona vyhledává objekty v atraktivních lokalitách s dlouhodobým pronájmem a silnými nájemci, narozdíl od Hypo Real ale napříč sektory.

"S ohledem na vývoj domácího legislativního prostředí pak zcela ochabla aktivita německých podílových fondů, jež patřily po léta k tahounům českého trhu nemovitostí," uvádí DTZ v dnešní zprávě.

Zatímco v letech 2008 a 2009 se podíl německých investorů pohyboval na více jak 40%, v prvním pololetí 2010 to bylo méně než 5%.

Německé fondy se klidí před domácí reformou

Podle společnosti se tak odráží nejistota panující před schválením norem, které mají regulovat fungování kapitálových trhů a zvýšit jejich průhlednost. Německým ministerstvem financí navrhované kroky jako například 10% snížení hodnoty majetku vyústily podle DTZ ve významný odliv kapitálu z fondů.

Podle Ryana Wraye v krátkodobém horizontu je více než pravděpodobné, že německé otevřené podílové fondy nebudou na českém investičním trhu dále figurovat vůbec.

Výrazný meziroční nárůst na investičním trhu o 233 % v prvním pololetí a velké množství připravovaných transakcí pro druhé pololetí roku 2010 jsou podle DTZ pozitivní signály. „Přesto ještě nutně nemusejí znamenat konečné uzdravení trhu," píše společnost působící ve 148 městech 43 zemí světa od Asie po Afriku.

 

Právě se děje

Další zprávy