Tel.O2 svolává akcionáře, stát ji nutí znát je jménem

Zdeněk John
11. 8. 2010 12:21
Telekomunikační operátor chce státní zakázky, proto musí změnit frmu akcií

* Velké firmy, s nimiž se obchoduje na burze, se bouří proti předvolební novele zákona, která je nutí měnit formu akcií * Věci veřejné už přichystaly návrh na zrušení novely * Telefónica pro jistotu svolala valnou hromadu a je připravena mít všechny akcionáře s akciemi na jméno

Praha - Telefónica O2, která v Česku provozuje pevné telefony, mobilní síť O2 a poskytuje pevný i mobilní internet, svolala mimořádnou valnou hromadu, aby se i po 15. září mohla hlásit o státní zakázky.

Valná hromada se podle sdělení firmy uskuteční 10. září a bude mít na programu jediný důležitý bod. Firma musí změnit formu části svých akcií tak, aby všechny byly na jméno.

Nutí ji k tomu narychlo schválený zákon, který prezident podepsal pouhý den před volbami v květnu. Určuje podmínky pro firmy, které se chtějí ucházet o práci pro stát (viz infobox níže).  "Změna je vyvolána novelou zákona o veřejných zakázkách, která vstoupí v platnost 15. září 2010 a která by při ponechání akcií Telefónica O2 na doručitele společnost vyloučila z účasti v nich," uvedla v prohlášení firma.

Před stejným problémem jako Telefónica stojí i další velké firmy, například ČEZ nebo banky. I ony mají známého většinového  vlastníka (u telekomunikační firmy je to španělský gigant Telefónica), ale s částí jejich akcíí se obchoduje volně na burze v Praze. Právě tyto akcie budou muset přejít v jinou formu, v akcie na jméno, pokud se zákon nepodaří zrušit.

Co říká zákon

O státní zakázku se podle novely zákona, kterou prezident podepsal 27. 5, může ucházet firma, která mimo jiné:

  • předloží seznam společníků nebo členů, jde-li o právnickou osobu
  • předloží seznam zaměstnanců nebo členů statutárních orgánů, kteří v posledních třech letech pracovali u zadavatele a byli v pozici s rozhodovací pravomocí pro rozhodování o veřejných zakázkách
  • má-li formu akciové společnosti, má vydány pouze akcie na jméno a předložil aktuální seznam akcionářů ve lhůtě podle zákona o veřejných zakázkách

Ve sněmovně už ale leží návrh dvou poslankyň Věcí veřejných, Kristýny Kočí a Karolíny Peak, které navrhly zmíněnou předvolební novelu změnit. Věci veřejné sice chtějí dosáhnout toho, aby byly akcie na doručitele zrušené, protože otevírají prostředí pro korupci, ale způsob, jakým se to povedlo, považují za nesystémový.

Sněmovna rozhodne brzy

Změnu těsně před volbami prosadil do zákona poslanec ODS Jiří Polanský (dnes už poslancem není). Sněmovna by měla o zrušení "jeho" novely rozhodovat ještě před 15. zářím, od kdy mají firmy s akciemi na doručitele zakázáno hlásit se o státní zakázky. 

Na ministerstvo pro místní rozvoj, který má uvedený zákon na starosti, už napsala také Komerční banka, uvedl server Patria.cz, a také Svaz podnikatelů ve stavebnictví, který hájí firmy z oboru, jež se také snaží zůstat mezi uchazeči o státní zakázky: Eurovia a Hochtief.

"Smysl novely, a to boj s korupcí, je chvályhodný, tato forma ale přinese všem společnostem obchodovaným na burze zcela zbytečné komplikace," řekl Jakub Chytil, šéf právního oddělení Telefóniky O2.

Firma ujistila své akcionáře, že jejich práva i po změně formy zůstanou stejná, včetně nároku na dividendu či hlasování na valné hromadě.

Obchodní zákoník u akcií na doručitele předpokládá, že společnost jejich držitele nezná, jako je tomu u Telefoniky. Proto například může svolávat valnou hromadu veřejným oznámením, zatímco v budoucnu bude muset oslovovat každého svého akcionáře jmenovitě.

 

Právě se děje

Další zprávy