Po obilí i brambory. Potravinová krize začíná u Putina

Tomáš Fránek
10. 8. 2010 12:01
Rusko zvažuje, že prodlouží zákaz vývozu obilí i na příští rok
Brambora je důležitou potravinou na celém světě
Brambora je důležitou potravinou na celém světě | Foto: OSN

Brno - Obilí nebude jedinou komoditou, jejiž ceny prudce vzhůru vyhnalo nepříznivé počasí.

Ceny brambor se mohou vyšplhat až o padesát procent výš než byly loni. Úrodu brambor v celé Evropské unii i u dalších velkých producentů této plodiny, jako je Rusko nebo Bělorusko, totiž výrazně poškodilo počasí.

„Rusko a Bělorusko trápí velké sucho a nebude žádným překvapením, když ceny brambor v říjnu budou proti loňsku o 50 až 70 procent vyšší," uvedl například šéf slovenského bramborářského svazu Viliam Bezák.

Nezakazujte vývoz

Stoupající ceny potravin a zákazy jejich vývozu přitom mohou nynější situaci na trhu rychle zhoršit. Světová banka už proto dnes varovala před tím, že svět může ovládnout potravinová krize, která postihne především chudší státy. A to v případě, že politici budou zakazovat vývoz potravin.

„V současné době krize není. Žádáme země, aby nedělaly nic, co by situaci mohlo zhoršit," uvedl výkonná ředitelka Světové banky Ngozi-Iweala Onkonjo. Podle ní je ale situace lepší než v roce 2008.

Banka chce přesto už začátkem září jednat o podpoře světového potravinového fondu, ze kterého by po šla pomoc těm zemím, kterých se zdražování potravin dotkne nejvíc.

O prodloužení zákazu vývozu pšenice zatím nejotevřeněji mluví Rusko. Země zvažuje rozšířit zákaz vývozu pšenice i na příští rok, řekl ruský premiér Vladimir Putin.

Dal tak za pravdu předpovědi ruské výzkumné organizace SovEcon, podle níž by se letos ruská produkce pšenice mohla snížit o zhruba 30 procent a její export by se zřejmě prakticky zastavil.

Cena pšenice červenec/srpen 2010
Cena pšenice červenec/srpen 2010 | Foto: investicniweb.cz

"Pokud někdo čeká na 31. prosinec, čeká marně. Rozhodnutí bude přijato, až se vyjasní výsledek sklizně," řekl Putin. Zdroj z vlády minulý týden uvedl, že vláda o zrušení nebo prodloužení zákazu rozhodne v říjnu.

SovEcon očekává, že letošní sklizeň pšenice v Rusku se může propadnout o téměř třetinu na 43,5 milionu tun. Analytici podle ankety agentury Reuters z minulého týdne očekávají pokles produkce v průměru na 46,5 milionu tun.

Amerika může výpadek pokrýt

"Současná úroda, která je poničená suchým a horkým počasím, je z tzv. jarní pšenice, která se na celkové produkci v daných oblastech podílí zhruba 20%. Pro zimní pšenici je důležitým obdobím polovina srpna až září, kdy se provádí setba. Pokud bude suché počasí přetrvávat, může dojít ke zpoždění, přinejhorším nemusí být zaseto vůbec. Nejistota na trzích s pšenicí potrvá do doby, než se v tomto regionu změní počasí," uvedl komoditní stratég Saxo Bank, Ole Sloth Hansen.

Podle něj se vliv rostoucí ceny pšenice se rozšířil na další zemědělské komodity jako je rýže, kukuřice, sojové boby a také ječmen, který se využívá jednak jako krmivo pro zvířata a také pro výrobu piva.

Situaci ale vylepšuje to, že americká úroda pšenice vypadá dobře, očekává se rekordní množství, které navýší současné zásoby. "Američtí farmáři by tak měli být schopni pokrýt výpadek pšenice kdekoliv. V některých regionech ovšem nebude díky obchodním bariérám situace s alternativními dodávkami snadná," uvedl Hansen.

Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) minulý týden uvedla, že světové zásoby jsou díky dvěma letům rekordních sklizní dostatečné na to, aby pokryly předpokládaný pokles produkce v Rusku.

"Současná situace se blíží panice, to však v určité chvíli skončí. Spojené státy a Evropa mohou a budou exportovat a ceny pšenice se zřejmě začnou už v září snižovat," řekl analytik Mykola Vernitsky z konzultantské firmy ProAgro.

 

Právě se děje

Další zprávy