Inflace je nejvýše za posledních šestnáct měsíců

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 8. 2010 10:55
Letos zřejmě inflace vystoupí nad plán České národní banky
Ceny obuvi poklesly
Ceny obuvi poklesly | Foto: Moleda

Praha - Na nejvyšší hodnotu od loňského března se dostala míra spotřebitelských cen. V červenci dosáhla 1,9 procenta. Oproti údajům z června jde podle dnešní informace Českého statistického úřadu o růst ve výši 0,3 procenta.

"Spotřebitelská inflace se odrazila od svého dna, kterého bylo dosaženo v říjnu 2009," uvedl Jiří Škop z investičního bankovnictví Komerční banky. Podle jeho odhadu by inflace měla v druhé polovině letošního roku celkově pokračovat ve svém růstu směrem k inflačnímu cíli ve výši dvou procent, v posledním čtvrtletí by se již mohla dostat i nad tuto hodnotu. Vzestup inflace by ale podle něho měl bý umírněný, neboť slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen neumožní.

Na zvýšení inflace měl v meziročním srovnání vliv zejména růst cen potravin a nealkoholických nápojů. Nastal také obrat ve vývoji cen zemního plynu, které po poklesu o 6,5 procenta v červnu byly v červenci meziročně vyšší o 3,9 procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 8,9 procenta, v tom se regulované nájemné zvýšilo o 16,8 procenta a tržní kleslo o 0,3 procenta.

Zlevnilo oblečení a obuv

Naopak levnější byly ceny oděvů (o 3,6 procenta) a obuvi (o 0,9 procenta). Klesly i ceny elektřiny o 2,7 procenta. Růst cen alkoholických nápojů ovlivnilo zvýšení cen piva o 7,5 pct.

"Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,7 % a ceny služeb o 2,2 %," uvedl ČSÚ.

Při srovnání oproti červnu se podobně jako v minulých letech zvýšily především sezónní ceny dovolených s komplexními službami, které zdražily o 12,9 procenta. Vliv také mělo zvýšení ceny zemního plynu o 4,2 %.

Analytici přes zvýšení inflace zatím neočekávají zvyšování úrokových sazeb ČNB. K tomu se zřejmě přistoupí až počátkem příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy