Graf: Odhady škod rostou, jen na tocích o půl miliardy

Zdeněk John
8. 8. 2010 19:51
Premiér Nečas slíbil pomoc vlády, ta o ni rozhodne v pondělí.
V řadě postižených domácností už začal úklid po povodni, záběry jsou z obce Vědomice, kde lidem pomáhá Diakonie ČCE
V řadě postižených domácností už začal úklid po povodni, záběry jsou z obce Vědomice, kde lidem pomáhá Diakonie ČCE | Foto: Diakonie ČCE

Liberec - Škoda po bleskových povodních na severu Čech přesáhne tři miliardy korun. 

Premiér Petr Nečas nejprve zveřejnil první odhad, podle kterého škody dosáhly miliardu korun na Liberecku. Jenže pár hodin poté číslo vyskočilo na dvojnásobek.

Přidala se totiž škoda na majetku Povodí Labe, která činí také miliardu. Novinářům to řekl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek. Dnes, tedy v pondělí 9. srpna, ministerstvo zemědělství odhad škody na vodohospodářském majetku zvýšilo na miliardu a půl.

A do třetice večer odhad škod zveřejnilo Děčínsko a také tam se pohybuje kolem miliardy.

O škodách ve stamilionech mluvil také hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) poté, co vrtulníkem oblétl všechna postižená místa.

Jen v Chrastavě škody přesáhnou 100 milionů na obecním majetku a vypadá to, že právě Chrastava, Frýdlant, Raspenava a další obce v okolí budou nejvíce postiženými, pokud jde o rozsah škod.

Poničené jsou silnice, železnice, spadly desítky domů. Další stovky budou muset postupně prohlédnout statici, aby rozhodli o jejich osudu.

Česká pojišťovna odhaduje, že z víkendových záplav nahlásí její klienti šest až deset tisíc škod v řádu stovek milionů korun.

Nejhorší je situace na Liberecku, Ústecku a Děčínsku, kde podle prvních odhadů mobilních techniků bude registrováno kolem dvou až třech tisíc pojistných událostí. Zatím jde opravdu o velmi hrubý odhad, protože některé oblasti jsou i nadále nepřístupné. "Registrujeme už pojistné události i na východě Čech," sdělila Aktuálně.cz Dagmar Koutská z České pojišťovny.

Ještě bude pršet

Meteorologové upozorňují, že škodám ještě nemusí být konec. Z Německa se blíží bouřky, které minimálně zpomalí opadání vody, v horším případě, zejména na jihu Čech, kde až dosud nebyly povodně tak kruté jako na severu, mohou zvýšit hladiny řek.

Vláda se v pondělí poradí o první pomoci, rozhodne o uvolnění urgentní částky, jak řekl premiér Petr Nečas. Vyzval starosty, aby se obracely přímo na vládu, pokud budou požadovat pomoc většího rozsahu.

"Škody budou obrovské, protože jsme museli primárně zachraňovat životy. Až si někdo bude stěžovat, že mu záchranáři nezachránili majetek, odpovíme, že to nebylo možné, šlo o život," uvedl z Liberecka ministr vnitra Radek John.

Svá konta už otevřely humanitární organizace (jejich přehled najdete ZDE).

 

Právě se děje

Další zprávy