Turecký proud vyrobí elektrárna z Vítkovic za 7 miliard

Karel Toman
4. 8. 2010 14:18
Tuzemská firma Ferrit zase dodá důlní technologii pro těžbu potřebného uhlí
Foto: Reuters

Ostrava - Strojírenská společnost Vítkovice dodá do nové elektrárny v Turecku technologii za 300 milionů euro (asi 7,5 miliardy korun). Kontrakt společnost podepsala včera, zprávu o tom zveřejnila dnes.

"Dceřiná firma Vítkovice Power Engineering společně s partnerskými firmami BTG Energy a Ferrit, s Českou exportní bankou a tureckou společností Adularya z holdingu Naksan zajistí tzv. 'na klíč' vybudování nového energetického zdroje Adularya," píše firma v prohlášení.

Také důlní vybavení dodá česká firma

Projekt bude stát asi 150 kilometrů od hlavního města Turecka Ankary a zahrnuje i těžbu uhlí. Dodavatelem těžebního zařízení bude zmíněná tuzemská společnost Ferrit, s.r.o. Vítkovice budou spolu s BTG stavět samotnou elektrárnu o výkonu 2x145 MegaWatt.

"Celková investice turecké strany do realizace projektu bude téměř 440 milionů eur, investiční náklady na energetickou část mají mít hodnotu zhruba 300 milionů euro," sdělila mluvčí holdingu Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.

Investorem energetického komplexu je holding Naksan, který patří k největším tureckým společnostem, v energetickém sektoru se pohybuje díky rozhodnutí Turecka otevřít tento trh privátním společnostem a v globálním měřítku je znám především svými aktivitami v produkci obalových materiálů a textilií.

Turecká vláda chce výrazně posílit výkon tamních elektráren. ministr energetiky a přírodních zdrojů Taner Yildiz chce výkonnost turecké energetiky do roku 2030 zdvojnásobit, mimo jiné i využitím jaderných elektráren. Ty by už do doku 2020 měly dodávat desetinu spotřeby země.

 

Právě se děje

Další zprávy