Poptávka po úvěrech roste. Komerční banka z toho těží

Ekonomika Ekonomika
4. 8. 2010 9:30
Bankéři již zaznamenali nárůst poptávky po úvěrech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lepší hospodářský výsledek než očekávali analytici dosáhla v letošním prvním pololetí Komerční banka. Svůj zisk zvýšila meziročně o 12,5 procenta na 6,5 miliardy korun. V loňském prvním pololetí měla zisk 5,8 miliardy korun.

Přestože ekonomika ČR se zlepšuje jen málo, bance i to stačí, aby docilovala lepších výsledků. "V podnikatelských segmentech vidíme mírný nárůst poptávky po úvěrech a podobný vývoj sledujeme rovněž v oblasti financování bydlení. Stabilizace ekonomiky příznivě ovlivnila také vývoj nákladů na riziko," uvedl k výsledkům  generální ředitel KB Henri Bonnet.

Oživení stále velmi křehké

Oživení ekonomiky je však podle něho stále velmi křehké. "Je tedy zřejmé, že i nadále klademe důraz na důsledné řízení nákladů a rizik," dodal Bonnet.

Čistý úrokový výnos, který je hlavním zdrojem příjmů, KB meziročně mírně vzrostl o 1,2 procenta na 10,7 miliardy korun. Objem poplatků a provizí stoupl o 1,7 procent na 3,9 miliardy korun. Klesl ovšem příjem banky z finančních operací o 29 procent na 1,4 miliardy korun. Na to měl vlivl nepříznivý vývoj na finančních trzích.

Takzvané náklady rizika se za první pololetí meziročně snížily o 33,6 procenta na 1,8 miliardy korun. "Vývoj nákladů rizika byl pozitivně ovlivněn postupným zlepšováním makroekonomické situace a rovněž stále vylepšovanými postupy řízení rizik. V meziročním srovnání došlo k patrnému zlepšení v podnikovém segmentu, zejména u středních a větších podniků," uvedla KB v tiskové zprávě.

Narostl objem úvěrů i vkladů

Celkový objem poskytnutých úvěrů se meziročně mírně zvýšil o 1,1 procenta na 385,6 miliardy korun. "Z obchodního pohledu byl růst vyšší (přibližně 1,9 procenta), protože banka odepsala ze své rozvahy dlouho nesplácené úvěry plně kryté opravnými položkami," uvedla KB. Objem vkladů v meziročním srovnání vzrostl o 0,8 procenta na 536,5 miliardy korun.

Z největších konkurentů vykázala Česká spořitelna v pololetí čistý zisk 5,88 miliardy korun, což bylo meziročně o 6,8 procenta méně. ČSOB zveřejní výsledky ve čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy