Vlna firemních bankrotů opadá.I tak je jich stále víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 8. 2010 13:48
Zkrachovalých firem je sice letos víc než před rokem, ale tempo bankrotů polevuje.
Osobních krachů bude dál přibývat, krachy firem se ustálí, říkají odborníci. Ilustrační foto.
Osobních krachů bude dál přibývat, krachy firem se ustálí, říkají odborníci. Ilustrační foto. | Foto: Petr Protivánek

Praha -  Rychlost, s jakou v Česku letos přibývá krachujících firem,se v červenci snížila. Osobních bankrotů naopak dále přibývá.

Podle údajů databáze Cribis.cz, které zveřejnila společnost Czech Credit Bureau (CCB) sice v prvních sedmi měsících letošního roku vyhlásilo bankrot 975 společností, tedy víc než před rokem za stejné období, ale samotný červenec vykázal v meziročním srovnání pokles o 23 procent.

Počet osobních bankrotů se naopak zvýšil, a to o 143 procent ve srovnání s loňským červencem. Počet 530 případů je však nižší než o měsíc dřív, kdy vyhlásilo osobní krach 548 jedinců.

"Lze očekávat, že dynamika firemních bankrotů se bude v další části letošního roku v důsledku postupného ekonomického oživení doma i u hlavních zahraničně obchodních partnerů snižovat. Osobní bankroty porostou, i když pravděpodobně stabilním tempem," konstatovala Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB.

Mezi kraji s nejvyšším počtem vyhlášených firemních bankrotů tradičně kraluje Praha - právě v hlavním městě má totiž své sídlo největší množství firem. Opačný rekord pak drží kraj Karlovarský - od začátku roku tam zkrachovalo jen 20 společností, v červenci ani jediná.

 

Právě se děje

Další zprávy