Účet státu za sedm měsíců: schodek 69 miliard

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 8. 2010 14:04
Rozpočtový deficit je nižší než před rokem, hodně se ušetřilo na výdajích.
Státní finance jsou nyní pod dohledem Miroslava Kalouska.
Státní finance jsou nyní pod dohledem Miroslava Kalouska. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lépe než před rokem hospodařilo Česko v prvních sedmi měsících letošního roku. Schodek státního rozpočtu dosáhl v červenci 69 miliard korun, což je o 7,2 miliardy méně než před rokem. Informovalo o tom Ministerstvo financí.

Zároveň upozornilo, že letošní výsledek by byl ve srovnání s loňským rokem ještě lepší. Loni v únoru totiž stát do svého rozpočtu převedl 32 miliard korun z rezerv, které výsledek hospodaření státu za rok 2009 vylepšují.

Za samotný červenec byl výsledek státního rozpočtu 6,7 miliardy korun v plusu, před rokem hospodařil stát se schodkem 7,9 miliardy korun. Zároveň bylo loni v červenci vyčerpáno přes 70 procent plánovaných výdajů, letos je to pouze 54 procent.

"V lepším výsledku v samotném červenci 2010 se projevily především meziročně nižší kapitálové výdaje, a to o 11 miliard korun," uvedlo ve zprávě ministerstvo.

S koncem letošního roku by státní finance měly skončit ve schodku 162,7 miliard korun.

Z plánovaných výdajů utratil stát ke konci července 592,2 miliardy korun, což představuje 54,4 procent částky určené na celý rok, tedy o 1,1 procenta méně než o rok dřív.

Největší množství prostředků představují peníze vynaložené na sociální dávky. Na nich bylo za sedm měsíců vyplaceno 251,1 miliardy korun. Nejvíce stát ušetřil na kapitálových výdajích, které se ve srovnání s předchozím rokem snížily o více než 5 procent, rozpočet přitom počítal jen s poklesem o 2,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy