Dost bylo expanze na východ. Kellner nese miliardy domů

Adam Junek
8. 8. 2010 13:45
Investiční skupina PPF vyhledává obchody v hodnotě alespoň 100 milionů eur
Foto: PPF

Praha - Alespoň 100 milionů eur, tedy přes 2,5 miliardy korun. Taková musí být investice, aby navnadila skupinu PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. A navíc nemá jít v každém případě o ruský nebo čínský trh, ale peníze chce Kellner investovat podle zjištění deníku Aktuálně.cz "doma".

A peněženka PPF je pořádně naditá. Na velké obchody má vyhrazeno 900 milionů eur, tedy něco přes 22 miliard korun, jak řekl koncem června akcionář PPF Jiří Šmejc. "Cílem je zaměřit se na místní trh, což ovšem neznamená pouze Česko, ale širší středoevropský region - Německo, Polsko, Slovensko...," uvedl dobře informovaný zdroj ze skupiny.

Mluvčí PPF Alexej Bechtin to bez bližších podrobností potvrzuje.

V Rusku totiž skupina podle informací Aktuálně.cz dosáhla toho, co si naplánovala. Patří mezi nejvýznamnější hráče ve finančním sektoru se svým konceptem půjček od Home Credit, které poskytuje mimo jiné na nákupy bílé elektroniky ve svém vlastním řetězci Eldorado.

K tomu spoluvlastní producenta zlata Polymetal, díky němuž jen v minulém roce vydělala přes miliardu korun.

Také v Číně dotahuje PPF svůj plán stát se samostatným hráčem na trhu spotřebních úvěrů, zatím totiž vždy operovala ve spolupráci s  místním partnerem. Licenci pro poskytování úvěrů získala na bohatém severovýchodě země.

Právě proto se Kellner opět zaměřuje na region, v němž jeho cesta k bohatství započala. Nový investiční ředitel firmy Martin Štefunko, kterého firma přetáhla od konkurenční Penta Invetsments, pak podle informací z bankovních kruhů nastavil limit sto milionů eur jako klíčový, aby se netříštila pozornost na "příliš malé" projekty. Pro porovnání jeho bývalý zaměstnavatel Penta v minulosti uváděl, že jeho zájmem jsou investice kolem 25 milionů eur.

Aktuálně se rýsuje investice v Polsku. Skupina by na tento trh ráda pronikla se svými finančními službami. Jedná se dvěma potenciálními partnery o koupi banky. Ostatně rovněž v Česku by chtěla PPF rozšířit své bankovní služby.

Že se zájem PPF vrací do Česka a okolí bylo patrné již z nedávných velkých akcí. Zapojila se, zatím neúspěšně, do multimiliardové zakázky na odstranění ekologických škod. Ministerstvo financí  konsorcium vedené Kellenerovou společností již podruhé vyřadilo ze soutěže, kam je předtím vrátil svým rozhodnutím ÚOHS. Firma se ale hodlá bránit.

Rovněž se pustila ve velkém do podnikání s další investiční skupinou - J&T - společně s ní a Danielem Křetínským ovládá Energetický a průmyslový holding v hodnotě mnoha miliard korun. Právě ten má být nyní vlajkovou lodí skupiny ve středoevropském regionu.

Svou původně největší investici, Českou pojišťovnu, totiž PPF vložila do společného podniku s italským obrem Generali. PPF v něm má menšinový podíl.

 

Právě se děje

Další zprávy