Firemní piráti platí za ukradené programy stále víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 7. 2010 13:55
Průměrné odškodné je nyní na 240 tisících korun.
Nelegální instalování softwaru na více počítačů se firmě nemusí vyplatit. Ilsutrační foto.
Nelegální instalování softwaru na více počítačů se firmě nemusí vyplatit. Ilsutrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stále stejné výmluvy a neustále rostoucí výše odškodného za používání nelegálního softwaru. Českým firmám se pirátství u počítačových programů vyplácí stále méně.

Podle protipirátské organizace BSA vyšplhala loni průměrná výše odškodného, které firmy platí, na 240 tisíc korun. V Česku se podle jejích údajů používá nelegálně až 37 procent softwaru, což jeho autory připravuje ročně o 3,6 miliardy korun.

"Výmluvy zůstávají stále stejné. Manažeři a jednatelé firem tvrdí, že za software nezodpovídají, že o jeho nelegálnosti nic neví," konstatoval Jan Hlaváč, mluvčí asociace.

Ta si vede statistiku nejčastěji použitých výmluv. "Uvěřitelné jsou pouze argumenty, že manažeři přímo nepodporovali šíření pirátského softwaru, že pochybili jen tím, že se o problematiku nezajímali. Management ale nemusí nelegální software přímo instalovat. Svůj díly viny může nést tím, že se nesnažil pirátství zabránit a přehlížením problému šíření nelegálního softwaru umožnil," doplnil mluvčí.

Upozornil, že obětními beránky se v případě odhalení používání nelegálního softwaru stávají obvykle správci výpočetní techniky nebo jiní řadoví zaměstnanci. Není však vůbec výjimečné, že k porušení licenčních podmínek došlo z nařízení managementu, který požadoval například instalování programu do většího množství počítačů, než povoluje licence.

Pokuty za nelegální využívání softwaru přitom často šplhají do statisíců.

 

Právě se děje

Další zprávy