Pojišťovny vybraly na pojistném o 8 procent víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 7. 2010 17:22
Trh s pojistkami vzrostl o 2,5 procenta.

Praha - Velký zájem o životní pojištění zvýšil v letošním prvním pololetí příjmy pojišťoven o 8,1 procenta na 76, 4 miliardy korun. Zájem o životní pojištění se přitom zvýšil o 21,5 procenta.

Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, podle níž vzrostl pojistný trh celkově o 2,5 procenta.

Odborníci však s vývojem tak docela spokojení nejsou. Zájem o životní pojištění podle údajů asociace vzrostl především zásluhou jednorázově placeného pojistného. To běžně placené povyrostlo za rok o 1,3 procenta.

Tiká časovaná bomba?

"Obávám se však, aby tento trend nepředstavoval budoucí časovanou bombu, kdy očekávání klientů pojišťoven, kteří vloží jednorázově peníze do dlouhodobých pojistných produktů, nemusí být splněna. Upřímně by mě mnohem více těšilo, kdyby předepsané pojistné více rostlo v segmentu běžně placených smluv, kde větší část z pojistného obvykle představuje klientovu ochranu před rizikem," poznamenal výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Přestože pojišťovny pocítily i propad v oblasti povinného ručení (o šest procent) a havarijního pojištění (o sedm procent), sledují oživení na trhu s automobily. Vyvozují jej z poměru mezi předepsaným pojistným a počtem smluv. Navíc z výsledků vyplývá, že se zájem obrací k vozidlům luxusnějších značek s vyšším objemem motoru.

 

Právě se děje

Další zprávy