Sedmička bank neprošla testem. Nejvíce ve Španělsku

Karel Toman
23. 7. 2010 20:21
Výsledky předem zpochybňované zkoušky jsou venku. Pravdu odhalí až pondělí
Foto: Reuters

Brusel - Předem zpochybňovaná zkouška, ve které by mělo jít o klíčové prověření finančního zdraví dluhy prolezlé Evropy, má už svůj výsledek.

Ze seznamu celkem 91 bank 20 zemí Evropy neprošlo evropským zátěžovým testem celkem 7 finančních domů. V testu nakonec neuspělo pět španělských spořitelen (Diada, Unnim, Espiga, Banca Civica a Cajasur), jedna řecká banka (ATE Bank) a předem očekávaný "hříšník" německá Hypo Real Estate.

Ještě před zveřejněním výsledků analytici odhadovali, že se pod čarou ocitne zhruba deset bank. Peníze, které budou muset získat, aby navýšily svůj kapitál, odhadovali na 30 až 85 miliard euro. Ve skuttečnosti, podle Výboru evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS) dotčeným finančním ústavům chybělo jen 3,5 miliardy eur základního kapitálu (zhruba 91 miliard korun).

Výsledek je tedy lepší než bylo očekávání.

I mateřské banky českých finančních ústavů obstály

České banky test nepodstupovaly. Obstály ale mateřské banky českých finančních ústavů. Podle očekávání vykázaly dostatečný kapitál pro případ opakování dluhové krize.

Rakouská Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu s největším počtem klientů v tuzemsku, prošla testy s dostatečnou rezervou. Vypočítaný ukazatel kapitálové přiměřenosti by se u ní podle nepříznivého scénáře změnil na 8,1 procenta v roce 2011, oproti 9,2 procenta na konci roku 2009. Po dodatečném šoku vyvolaném státními dluhy by klesl o dalšího 0,1 procentního bodu na osm procent na konci roku 2011.

Také Raiffeisen Zentralbank těmito testy prošla bez potíží, stejně jaké belgická KBC Bank, do jejíž skupiny patří ČSOB. U ní by ukazatel Tier 1 v roce 2011 dosáhl hodnoty 9,8 procenta oproti 10,9 procenta na konci roku 2009. Při dalším šoku by klesl na 9,4 procenta.

Majitelka Komerční banky, společnost Société Générale, vykázala poměr kapitálu k objemu aktiv ve výši deset procent.

Scénář státních bankrotů test neobsahuje

Důležité ale je, proč se test dělal a nač se ve skutečnosti čekalo - a o tom dnešní výsledky vypovídají jen málo. Nejprve tedy k tomu prvnímu.

Stejný test provedly před více než rokem USA. Chtěly tím ukončit obavy ohledně zdraví svého finančního sektoru. Kritéria testu tehdy oznámily dopředu a výsledek testu investory a akcionáře uspokojil. To pomohlo uvolnit zadrhlý trh s úvěry a nakopnout oživení.

Evropa na to jde jinak - spolek se totiž nemohl shodnout, jak test nastavit a co z něj zveřejnit a detaily samotných kritérií proto nezveřejnil. To nechal na samotných bankách po oznámení výsledků. Teprve kritéria přitom prozradí, jak přísný test vlastně byl.

Tato neprůhlednost investory zneklidňuje. Někteří už proto nad testem dopředu zlomili hůl jako nad politickou objednávkou, která má bankovní trh Evropy lakovat na růžovo.

Zvlášť poté, co do tisku pronikly zprávy, že testy nepočítají se scénářem státních bankrotů. Banky přitom ve svých portfoliích mají mnoho vládních dluhopisů zemí, kterým tato možnost pořád teoreticky hrozí.

Skutečné výsledky ukáže až pondělí

Známým tak bylo jen to, jaký výsledek banky odsoudí. Ty, které ve výpočtech testu pro rok 2011 nesplní podmínku podílu vlastního kapitálu ve výši 6 %, propadnou

Foto: Evropská komise

Skutečný úspěch nebo neúspěch evropského finančnictví v zátěžovém testu tak ukáže až pondělní obchodování na burzách. Také proto byl výsledek testu oznámen až dnes večer, tedy po uzavření obchodování v Evropě. Investoři budou mít přes víkend čas si u bazénu zveřejněná kritéria testu nastudovat a banky, které propadnou, dostanou prostor si chybějící kapitál opatřit.

I přes klid před bouří, který před zveřejněním výsledků vládl, převažoval mezi analytiky mírný optimismus, že banky uspějí. Evropská unie totiž zemím, jejichž banky jsou testem ohroženy nejvíc, povolila státní podporu sektoru.

Saxo Bank: Bankám chybí peníze, a ty jim test nedá

Skeptici si ale nejspíš dál povedou svou. Jako třeba  Ken Veksler ze Saxo Bank: "Drsná realita je taková, že velká většina těchto bank nepřežije, budou-li úvěrové trhy pokračovat stejným směrem, kterým se ubíraly doposud. Na těchto trzích chybí likvidita a mnoha bankám stejně tak chybí kapitálové rezervy, které by jim mohly pomoci přežít systémové tlaky, které budou v nejbližším budoucnu přetrvávat."

"Bohužel fakt, že podle uniklých informací nepočítají testy s možností restrukturalizace (čti bankrotu) Řecka, nás vede k tomu, že k výsledkům stress testů bude třeba být velmi rezervovaný," souhlasí i ekonom ČSOB Jan Čermák.

 

Právě se děje

Další zprávy