Big Mac je v Česku sice levnější než v USA, ale...

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 7. 2010 15:02
Extrémně drahý je Big Mac ve Švýcarsku a Norsku

Praha -  Hamburger Big Mac, proslavený produkt firmy McDonalds, je v Česku nyní díky oslabení koruny o trochu levnější než v USA. Lze to vyčíst z nejnovějšího tzv. Big Mac Indexu týdeníku The Economist. V USA stojí Big Mac 3,73 dolaru, v Česku 3,43 dolaru (cca 67 Kč).

Britský týdeník zveřejňuje index každoročně a porovnává cenu hamburgeru sítě McDonald's v různých zemích.Z indexu vyplývá, že loni v létě byla cenová hladina v Česku ve srovnání s USA o dvě procenta vyšší, nyní je o osm procent nižší.

Oproti minulému červenci oslabila koruna k dolaru zhruba o deset procent, což se promítlo i do Big Mac Indexu," uvedl pro ČTK analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Česká ekonomika by přitom měla podle něj v následujících letech vykazovat vyšší růst než USA a cenová hladina by se tedy měla přibližovat americké. "To bychom měli vidět i v růstu dolarové ceny hamburgerů - skrze sílící kurz koruny i změnou cenovky," uvedl.

V Polsku je levnější

I tak se ovšem podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška již nyní ukazuje, že Big Mac je v Česku relativně drahý. "Kupříkladu v přepočtu na dolary je o více než čtvrtinu dražší než v Polsku, jehož cenová hladina je podle OECD s českou srovnatelná.

V eurozóně stojí nyní Big Mac v průměru 4,33 dolaru. Podle týdeníku je tak euro nadhodnocené vůči dolaru o 16 procent.

Big Mac Index zveřejňuje týdeník The Economist od roku 1986. Tento ekonomický ukazatel vychází z teorie parity kupní síly, podle níž by identické výrobky měly po přepočtu měnovým kurzem v různých zemích stát stejně. Proto lze srovnáním místních cen hamburgeru ukázat cenové hladiny v jednotlivých státech světa. Zároveň ale autoři upozorňují, že ukazatel není přesným indikátorem pohybu měn. Cena hamburgeru totiž závisí také na místních podmínkách, mzdách a nákladech, které bývají nižší v chudších zemích.

Proměny ceny dolaru

7. 7. 2009 18,40 Kč

11.11. 2009 16,85 Kč

21.11. 2009 17,30 Kč

12. 2. 2010 19,10 Kč

14. 4. 2010 18,35 Kč

8. 6. 2010 21,50 Kč

9 . 7. 2010 20,00 Kč

Pivní index by ukázal něco jiného

Stejně jako další srovnání, i toto podle mnohých dosti kulhá. Pokud by se totiž srovnávala jiná komodita, došlo by se pravděpodobně podle analytika Citfin Tomáše Volfa k naprosto jiným výsledkům. "Například při "pivním indexu" bychom pravděpodobně zjistili, že je koruna podhodnocená o desítky až stovky procent. Podobně by tomu bylo také u srovnání cen cigaret. Obě tyto komodity jsou v ČR, vzhledem k okolním státům, mnohem levnější," uvedl. 

A pokud vás zajímá, kde lze Big Mac koupit nejvýhodněji, tak vězte, že v současné době je to v Číně, kde za něj dáte jen 1,95 dolaru a v Rusku, kde stojí 2,33 dolaru. Naopak "předražený" je ve Švýcarsku (6,19 USD) a v Norsku (7,20 USD). 

 

Právě se děje

Další zprávy