Krize kuřáky zlozvyk neodnaučila.Výrobci zvyšují zisk

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 7. 2010 15:38
Phillip Morris i výrobce Camelek zvýšili zisk víc, než předpovídali experti.
Kuřáci sypou do kapes výrobců cigaret stále více peněz. Ilustrační foto.
Kuřáci sypou do kapes výrobců cigaret stále více peněz. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Chicago - Bez ohledu na to, jak tvrdé jsou dopady krize, kuřácká vášeň bují dál. Dokazují to výsledky tabákové firmy Phillip Morris za druhé čtvrtletí. Firma vyrábí například značku Marlboro.

Nárůst zisku na 1,98 miliardy dolarů oproti loňským 1,55 miliardy je vyšší než předpovídali analytici. Zatímco reálně zisk na jednu akcii představoval 1,07 dolaru, experti odhadovali, že dosáhne 97 centů na akcii. Před rokem to za stejné období bylo 79 centů.

Cigarety zdražují a výrobcům rostou zisky

Své výsledky oznámil i konkurent Phillip Morris - společnost Reynolds American, která vyrábí například cigarety Pall Mall a Camel. I její zisk byl vyšší než předpovědi analytiků - na jednu akcii 1,32 dolaru oproti předpovídaným 1,30 dolarů. Celkově společnost vydělala 341 milionů.

K růstu zisků obou výrobců přispěly podle agentury Reuters především rostoucí ceny cigaret, Phillip Morris navíc zvýšil dodávky do Ruska a Japonska. Reynolds American zase zisk povzbudily úspory na nákladech.

Obě tabákové společnosti po oznámení výsledků zvýšily předpověď svých letošních zisků. Phillip Morris předpokládá, že zisk bude 3,80 dolaru na akcii, přitom ještě před měsícem odhadoval výsledek o deset centů níže. Reynolds American je ještě sebevědomější - zvýšil předpověď na rovných pět dolarů z naposledy odhadovaných 4,80 dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy