Neraďte, jsme mistři světa v šetření, zní z Maďarska

Tomáš Fránek
22. 7. 2010 7:12
Maďarsko už nechce o úsporách jednat s Mezinárodním měnovým fondem, šetřit bude
Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu na schůzi parlamentu.
Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu na schůzi parlamentu. | Foto: Reuters

Berlín -  Maďarsko je mistr světa v šetření a úsporných opatřeních a rady Mezinárodního měnového fondu nepotřebuje.

Takový vzkaz vyslal maďarský premiér Viktor Orbán. S MMF se podle něj není nutné už moc bavit, protože v říjnu Maďarsku vyprší s touto institucí smlouva o dvouletém úvěrovém programu.

Dohodneme se s EU

„Musíme se dohodnout s Evropskou unií. Maďaři jsou mistři světa v šetření a úsporných opatřeních a pomoc a rady MMF nepotřebujeme," řekl sebevědomý Orbán po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ta Orbánová slova přímo nekomentovala, ale uvedla, že Maďarsko musí respektovat rozpočtová pravidla EU o maximálně tříprocentním deficitu, i když není členem eurozóny. "Myslím si, že Maďarsko v posledních několika letech podniklo velmi energické kroky ke splnění požadavků na snížení deficitu," řekla.

Zástupci MMF a EU o víkendu předčasně ukončili prověrku plnění podmínek maďarského úvěrového programu, jejíž dokončení je pro Budapešť podmínkou uvolnění zbylých peněz z balíku v celkové sumě 25 miliard dolarů (493 miliard korun).

Šetříme víc než ostatní

Deník Financial Times Deutchland napsal, že Maďarsku příliš nevěří investoři. V úterý tak země získala z prodeje státních dluhopisů méně než Řecko.

Pole Orbána Maďarsko sníží svůj deficit na úroveň 3,8 procent. 

Rozpočtový deficit Maďarska tak má být letos nižší než schodek Německa a velké většiny ostatních zemí EU. Samo Německo plánuje snížit deficit pod tři procenta až v roce 2012.


 

Právě se děje

Další zprávy